Ugrás a tartalomra

A tengerekbe kerülő szemét 80 százaléka műanyag

2021.08.14
15:28
Forrás
www.elobolygonk.hu
Skót tudósok 10 274 madárfészket vizsgált meg Északnyugat-Európában, amelyeknek 12 százalékában találtak műanyagot. Megállapították, hogy már csibekorukban is fenyegeti a tengeri madarakat a műanyagszemét.

A kutatók 2016 és 2020 között gyűjtöttek adatokat ornitológusok segítségével. 14 különböző madárfaj 84 kolóniáját vizsgálták Nagy-Britanniában, Norvégiában, Izlandon, Svédországban és a Dániához tartozó Feröer-szigeteken. A műanyagszennyezettség szempontjából legsúlyosabban érintettnek a lundák bizonyultak: esetükben a vizsgált fészkek kétharmadában találtak műanyagot. A tengerekbe kerülő szemét 80 százaléka műanyag. A madarak és tengeri állatok különösen kitettek a műanyaghulladék veszélyeinek, ugyanis gyakran tápláléknak hiszik a szemetet, és megeszik vagy elviszik az utódaiknak.

szemét
műanyag
tenger

Most

14:39, Frissítve: 16:36

Kollégium vagy lakás?

Az egyetemi hallgatóknak továbbtanulásuk során számos költséggel kell számolniuk, az egyik ilyen a lakhatási kiadás. Legtöbben a kollégiumot választják annak kedvező ára miatt, de túljelentkezés esetén marad a lakás bérlésének a lehetősége.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.