Ugrás a tartalomra

Szent István-napi szentmise Szabadkán

2021.08.14
18:43
2021.08.14
21:00
Forrás
Pannon RTV
Ünnepi szentmisét tartottak a szabadkai Szent Teréz-székesegyházban. A Szent István élete és keresztényi tevékenysége előtt tisztelgő misét a szeged-csanádi püspök celebrálta.

Kiss-Rigó László azt üzente, őrizzük meg azt a hagyományt, melyet Szent István ránk hagyott, hiszen a keresztényi értékrend, a férfi és nő házassága, a család, az élet tisztelete, a nyelvünk megőrzése a mai Európában a túlélést jelenti.

Teljesen megtelt a szabadkai Szent Teréz-székesegyház a Szent István tiszteletére bemutatott ünnepi mise alkalmából. Vajdaság minden tájáról jöttek autóbuszok, a hívek a nagy meleg ellenére is örömmel vettek részt a közösségi eseményen. Az Oszacsik házaspár Zentáról érkezett, hagyomány számukra, hogy részt vesznek a Szent István-napi vajdasági központi rendezvényen: „Akár a március 15-e, úgy az augusztus 20-a, a mi ünnepünk. Szép, ünnepélyes a magyar himnusz, hogy énekelhetjük. Aztán megyünk Palicsra, majd valamikor fél 10 felé indulunk haza Zentára. Élmény.”

Csókáról is népes küldöttség érkezett.

Monoki Elvira, Csóka: „Nagyon nagy szeretettel és jókedvvel jövünk, jól érezve magunkat, és jó tapasztalatokkal. Mindig jó kedvvel hagyjuk el a vigadozást követően Palicsot.”

A misét Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök celebrálta, aki hangsúlyozta, amit Szent István tett, az számunkra gyökér, alap, arra építkezünk: „A nemzeti identitásunk, hovatartozásunk abból áll össze, amit ő elindított, erre jött mindaz a hagyomány, értékrend, ami ebből következik, mint például a család, a házasság egy férfi és egy nő közötti szövetségként, az élet tisztelete, a nyelvünk. Mi ezt a hagyományt, ezt az identitást nem akarjuk megváltoztatni, elcserélni másra, vagy tudatlanra venni.”

Szent István az első magyar király, a keresztény magyar állam megteremtője. Tevékenységének köszönhetően Magyarország egységes és erős lett, a kereszténység pedig széles körben elterjedt. 1083. augusztus 20-án avatták szentté, a dátum 1771 óta nemzeti ünnep.

Szent István-nap
szentmise
Szabadka
megemlékezés

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.