Ugrás a tartalomra

Kerékpártúra az Aranka mentén

2021.08.20
12:51
2021.08.20
17:44
Forrás
Pannon RTV
A résztvevők helytörténeti ismeretekkel bővíthették tudásukat, valamint a helyi kulturális életbe is betekintést nyerhettek, hiszen kiállítótereket, galériákat, néprajzi-helytörténeti gyűjteményeket is megtekinthettek a túra során.

Kerékpártúrán vehettek részt az érdeklődők az Aranka folyó mentén Bánátban. Rábé központjában gyülekeztek a reggeli órákban a résztvevők, akik kicsit jobban meg szerették volna ismerni a környéket. A köszöntők után hegedűszó kíséretében útnak is indult a közel 50 túrázó. Zombori Csaba, résztvevő, Csóka: „A környéket ismerem, viszont mivel hallottam, hogy szakképzett turisztikai vezetője is lesz a túrának, akkor érdekelt ezeknek a helységeknek a története és ez is vonzott, hogy részt vegyek ezen a túrán.”

A csapat és a túra vezetője Mészáros Kiss Tibor volt, aki közel 30 kilométeres távra kalauzolta el a résztvevőket. „Külön kiemelném Magyarmajdány települést, ahol a Magyar Királyság történelmében Szent István korából egy híres csatára került sor, Ajtony nagyvezér és Csanád nagyvezér között. A kereszténység és a pogányság ütközött meg egymással és Szent István hadvezére, Csanád vezér győzedelmeskedett és így a keresztény sereg megőrizte a Magyar Királyság számára a kereszténységet és a hitet.”

A túra szervezőinek hosszútávú tervei között szerepel, hogy a települések bemutatása mellett jobban meg is ismertessék az adott településre jellemző értékeket. Fehér Viktor, elnök, Banaticum Kutatóközpont: „Szeretnénk ezzel a programmal megmutatni, a helyieknek és az ide látogatóknak, vagy az itteni eseményeket követőknek, hogy ezen a vidéken is van látnivaló. Legyen az természeti kincs, kulturális kincs, emberek, személyek, rendezvények és programok.”

Törökkanizsa községben az elmúlt időszakban egyébként közel 20 kilométernyi kerékpárút épült ki és a jövőben ezt szeretnék folytatni. Orosz Urbán Csilla, határon átívelő kapcsolatokkal megbízott tag, Törökkanizsa KT: „Pont itt a hármashatáron tervezzük majd folytatni a kerékpárút építését. Ez nem csak közlekedésbiztonság szempontjából fontos számunkra, hanem az egészséges életmód és a turizmus fejlesztésének szempontjából is nagyon fontos.”

A túrán résztvevők az egyházaskéri fokhagymás lángost és a temesközi birkapörköltet is megkóstolhatták.

Aranka
kerékpártúra
bicikli

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.