Ugrás a tartalomra

„A kenyér, amelyet imába foglalunk és kérjük a Jóistent, hogy minden nap adja meg nekünk”

2021.08.21
08:46
2021.08.21
16:08
Forrás
Pannon RTV
A Kertek Helyi Közösség adott otthont a Kárpát-medence kenyere elnevezésű rendezvénysorozat zentai eseményének, amelyen Szent István államalapító életművéről is megemlékeztek.

Bilicki Anna közel 25 éve aktív tagja a magyar hagyományokat ápoló zentai Délibáb Magyar Művelődési Egyesületnek. Idén is citerakísérettel előadott nótacsokorral készültek a Kárpát-medence kenyere elnevezésű rendezvénysorozat zentai eseményére.

"Minden hagyomány és minden más, amit az anyanyelvünkön művelhetünk, ez nekünk nagyon fontos, és hiszem azt, hogy itt, Vajdaságban, a Délvidéken számunkra nagyobb öröm és nagyobb büszkeség magyarnak lenni, mint az anyaországban."

A 10 éves múltra visszatekintő, a Kárpát-medencei magyar gazdatársadalom segítő szándékú összefogása, a Magyarok Kenyere - 15 millió búzaszem nevű program keretében idén közel 25 tonna búzát gyűjtött össze a Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége. Több mint 50 község kapcsolódott be a kezdeményezésbe.

Nagy Miklós, a Vajdasági Agráregyesületek Szövetségének elnöke: "A 15 millió búzaszem azt a 15 millió magyart jelképezi, akik a világon élnek és azt sem kell elfelejteni, hogy a búzát, hogy abból kenyér legyen meg kell őrölni először, ugyanakkor hozzá kell tenni a sót, a vizet és a kovászt. A kovászt idén második alkalommal innen Vajdaságból vittük, a só a romániai sóbányákból érkezik, a vizet pedig mindig a Tisza forrásától hozzák."

Az államalapítás és az aratás idejét lezáró új kenyér ünnepének szentelt rendezvényen Czegledi Rudolf, Zenta község polgármestere mondott köszöntőt.

"A kenyér, amelyet imába foglalunk és kérjük a Jóistent, hogy minden nap adja meg nekünk, a becsületes emberi munka jelképe, amely az otthon biztonságát, a családot és a közösséget is jelenti számunkra."

A Szent István-napi rendezvény zárásaként Nagy József zentai esperes-plébános mutatott be szentmisét a Lisieux-i Kis Szent Teréz Emléktemplomban, megáldva az új kenyeret.

Zenta
kenyérszentelés
Szent István

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.