Ugrás a tartalomra

Adj vért, rád is szükség van!

2021.08.24
12:43
2021.08.24
16:43
Forrás
Pannon RTV
Az elmúlt időszakban megnőtt az egészségügyi intézmények vérfelhasználása, a véradók száma viszont visszaesett a nyári időszakban.

A vérkészletek stabilitásának megőrzése érdekében az újvidéki Vérátömlesztő Intézet véradásra hív mindenkit, aki egészségesnek érzi magát. Ma Adán tartottak véradási akciót.

Sokan ódzkodnak a tű látványától, de amint megtudják, hogy egy véradással négy élet menthető meg, átértékelik a helyzetet. Papp Attila nyolcadszor adott vért: „Fontosnak tartom, azért mert más embereknek, akik erre rászorulnak, ezzel tudok segíteni, ezért ez egy hasznos dolog. ”

Papp Attilát felesége, Anita is elkísérte. A három gyermekes édesanya először adott vért, de elmondása szerint ezentúl rendszeresen meg fogja ezt tenni: „A szülés alkalmával volt a szobában pár olyan hölgy, akinek szüksége volt vérre, és azt végignéztem, és ezért döntöttem úgy, hogy eljövök és véradó leszek mától.”

A véradás nem azonos a vérvétellel, ezért előtte ajánlatos egy könnyedebb reggelivel indítani a napot - javasolják az egészségügyi dolgozók. Elengedhetetlen a bőséges folyadékpótlás, valamint az is, hogy a véradó előző nap időben nyugovóra térjen, hogy megfelelő mennyiségű vas termelődjön a vérében. Tuba János 158. alkalommal ad vért, és mindig szigorúan betartja az előírásokat: „Volt olyan alkalom, amikor nem vettek tőlem vért, és amikor kihagytam a véradást, hiányzott, hiszen érzi a szervezetem, hogy jó hatással van rá és közben még mindezzel másokon is tudok segíteni.”

Az Adai Vöröskereszt titkára szerint bár sokan tudják és érzik a véradás fontosságát, mégis kevesen jelentkeznek véradónak. Kiemelte, fontos eloszlatni a kételyeket a véradásról, hiszen az semmilyen egészségügyi kockázattal nem jár.

Velez Teodóra, titkár, Vöröskereszt, Ada: „Minap kaptunk egy felhívást a Vérátömlesztő Állomástól Újvidékről, miszerint napi szinten kb. 200 véregységre van szükség és mindössze jelenleg csak 110-et tudnak összeszedni, ezért is apellálnak, hogy rendkívüli véradási akciót is próbáljunk megszervezni.”

Adán legközelebb december 21-én, míg Moholon november 19-én lesz lehetőség vért adni.

Ada
véradási akció
véradás

Kapcsolódó tartalmak

Most

20:54

Kiránduljunk a Fruška gorára!

A hétvégén a hagyományos Fruška gora-i maraton zajlott, pár nappal később pedig már a majálisra készülnek a Fruška Gora Nemzeti Parkban és más kirándulóhelyeken is Újvidék környékén.
19:49, Frissítve: 20:12

A muzslyai nyugdíjasok majálisozása

Muzslyán két nyugdíjas egyesület működik. Együtt több mint háromszáz tagjuk van és közös otthonuk az egyik legmozgalmasabb hely Muzslyán. Így lesz ez május elsején is. Az előkészületek már ma délután elkezdődtek.
18:04, Frissítve: 19:36

Május elsején lép pályára a Spartacus

A pancsovai Železničart fogadja a szabadkai Spartacus labdarúgó klub a szerbiai labdarúgó szuperliga 33. fordulójában. A mérkőzés este fél hétkor kezdődik a Városi Stadionon.
17:40, Frissítve: 17:53

Aki bús szívvel énekelt

Ötven éve, harminc éves korában hunyt el az egyik legnagyobb és legtehetségesebb magyar énekes: Szécsi Pál.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.