Ugrás a tartalomra

„Magyarnak lenni: nagy s szent akarat”

2021.08.28
08:51
2021.08.28
18:18
Forrás
Pannon RTV
Folytatódik a Szent Mihály Szekere Vándorszínház vajdasági körútja, péntek este a Csókai Művelődési és Oktatási Központ színpadján mutatták be ünnepi műsorukat, amiben Szent István államalapító életútját dolgozták fel.

A csókai közönség is megtekintette a „ Magyarnak lenni: nagy s szent akarat” című ünnepi előadást. A magyarországi társulat már nem először lép fel a településen, így a közönség számára ismert a vándorszínház közérthető, és mindenki számára átélhető formában előadott műsora.

Kiss Erzsébet, Csóka: „Én mindig ragaszkodtam a hagyományokhoz, de ez nem csak hagyomány, hanem történelem és államalakító ünnep  is. Mi így éljük meg, és örülünk, hogy részt vehetünk mi is egy kicsit benne.”

A Szent Mihály Szekere Vándorszínház műsorában dallal, muzsikával, tánccal, rövid jelenetekkel és versekkel idézik fel a hazakeresés és az államalapítás néhány pillanatát. A vándorszínház repertoárja nemzeti és egyéb ünnepekkel kapcsolatos előadásokat tartalmaz – emelte ki Valter Ferenc. A  magyarországi Szent Mihály Szekere Vándorszínház tagja hozzátette: „Karácsonyi műsorunkkal voltunk már itt két évvel ezelőtt és örömmel jövünk, mert minden ilyen alkalmat igyekszünk megragadni, ahol a határon túli magyar testvérekhez tudunk eljönni.”

A vándorszínház előadásai a mai kornak megfelelő művészi alkotások, és ezért is szereti a közönség - nyilatkozta Kobrehel Éva, a Csókai Művelődési és Oktatási Központ igazgatója.

„A zene-, a tánc- és a prózakedvelőket mindenféleképpen vonzza, és ezt tükrözi az is, hogy jelenlétükkel is megtisztelnek bennünket a kedves vendégek.”

A magyarországi vándorszínház körútja Törökfaluban zárul, hétfő este.

Csóka
Szent Mihály Szekere Vándorszínház
Kobrehel Éva
Valter Ferenc

Most

18:36

Cápát fogtak Neum közelében

Veszélyeztetett és szigorúan védett cápafaj egy példányát fogott ki a napokban egy helyi horgász az Adriai-tengeren, a bosznia-hercegovinai Neum közelében.
17:58, Frissítve: 18:12

Hszi Csin-ping megérkezett Franciaországba

A kínai elnök Emmanuel Macron francia államfő meghívására érkezett Párizsba, ugyanis a két ország 60 éve lépett diplomáciai kapcsolatba. Hszi Csin-ping franciaországi látogatása után Szerbiába és Magyarországra is ellátogat.
16:01, Frissítve: 16:11

Verstappené a pole pozíció

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője volt a leggyorsabb a Forma-1-es Miami Nagydíj szombati időmérő edzésén, így a vasárnapi futamot ő kezdheti majd az élről.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.