Ugrás a tartalomra

A járványhelyzet alakulása dönti el, milyen formában zajlik az oktatás

2021.08.30
17:01
2021.08.30
17:08
Forrás
Szerbiai RTV, Vajdaság Ma
A járványhelyzettől függ, bejárnak-e a diákok az iskolába, vagy nem - mondta Branko Ružić szerb oktatási miniszter.

Ami biztos, hogy a tanév normális körülmények között kezdődik, a tanulók beülnek az iskolapadba, de a járvány alakulását az adott intézmény folyamatosan követi: az általános iskolákban hetente, a középiskolákban minden nap felülvizsgálják a helyzetet. Ružić a következőképpen magyarázta el az eljárást: amennyiben Filip megfertőződik a koronavírussal, az osztály minden tanulójának maszkot kell viselnie. Amennyiben Filip és Branko is fertőzött, akkor már online oktatásra térnek át, amely ilyen formában 10 napig tart.

Egyébként a tanügyi dolgozók 52 százaléka vette fel az oltást, és ez nem elegendő - mondta Ružić. A miniszter hozzátette, az órákat hagyományos módon megtartják, azt pedig, hogy melyik oktatási modellt alkalmazzák, az önkormányzatok szintjén dől el a járványhelyzet alakulásától függően. Ružić elmondta, a tapasztalatok szerint a gyerekek felelősségteljesen viselkednek a járványhelyzetben, és az iskolák személyzete is maximálisan körültekintően dolgozik.

Dr. Predrag Kon epidemiológus ugyanakkor a tanévkezdéssel kapcsolatban elmondta, hogy a gyerekeknek az iskolába való belépéstől a tanteremben való helyfoglalásig viselniük kell majd a maszkot. Az órák alatt, amíg csendben vannak, nem kell hogy rajtuk legyen a védőmaszk.

Amíg beszélgetnek, viselniük kell a maszkot, de amint elkezdődik az óra és csend lesz, levehetik azt. Amikor a diáknak beszélnie kell, ismét fel kell húznia a maszkot - nyilatkozta Kon. A járványügyi szakember szerint a szünetekben az iskolaudvaron nem kell majd maszkot viselni, de minden olyan esetben, amikor elkerülhetetlen a biztonságos fizikai távolság betartása, hordani kell azt.

Branko Ružić
járványhelyzet
tanügyi dolgozók
iskola kezdés
iskola

Most

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.