Ugrás a tartalomra

Szalakótából 360 párt számoltak össze a szakemberek a mesterséges odúkban

2021.09.01
12:33
2021.09.01
17:29
Forrás
Pannon RTV
A Riparia Természetbarátok Egyesülete 20 éve foglalkozik a szalakóta védelmével.

Szekeres Ottó, az egyesület tagja a szabadkai sajtótájékoztatón azt mondta, amikor elkezdték a programot, mindössze mintegy 20 pár költött az országban ebből a madárból. Az állománycsökkenés okai közé tartozott az élőhelyvesztés, a táplálékhiány, a költésre szolgáló természetes odúk hiánya és az intenzív mezőgazdaságban használt peszticidek. A szakember elmondta, mesterséges odúkat helyeztek ki a madaraknak, amelyek azokat birtokba vették. Az elmúlt két évtizedben sikerült 300 pár fölé emelni a szalakóták számát. Az évek alatt 15 civil szervezet és intézmény is bekapcsolódott a védelmi programba.

Szekeres Ottó, a Riparia Természetbarátok Egyesülete tagja: „Az idei évben a támogatást az Európai Uniótól kaptuk, pontosan a Natura 2000-es programvezetéstől. Ebből elkészítettünk 150 mesterséges odút, sikerült lefedni a költségét az összes odú ellenőrzésének, fiókák gyűrűzésének, öreg madarak gyűrűzésének, részben a vonuláskutatásnak. Megszerveztünk egy kétnapos konferenciát, vagyis munkanapot, ahol a regionális koordinátorok elmesélték az éves eredményeiket, illetve problémáikat.”

szalakóta
Riparia Természetbarátok Egyesülete
Szekeres Ottó

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.