Ugrás a tartalomra

Katonai hadműveletet indítanak a tálibok a Pandzsír-völgy elfoglalására

2021.09.02
15:10
2021.09.02
16:20
Forrás
MTI, Euronews, Index, Portfolio
A tálibok szóvivője elmondta, ha nem adják meg magukat, el lesznek taposva. A döntést azután hozták meg, hogy kudarcba fulladtak szerdán a pandzsír-völgyi ellenállókkal folytatott tárgyalások.

Az augusztus közepén hatalomra került tálibok az összes tartományt ellenőrzésük alá vonták Afganisztánban, kivéve Pandzsírt. Az 1996-tól 2001-ig tartó uralmuk alatt sem tudták kiterjeszteni rá a hatalmat. Ez főleg annak tudható be, hogy nehezen megközelíthető hegyvidéki völgyben terül el, amelynek szűk bejárata könnyen védhető. Róma az olasz nagykövetség újranyitását kéri Kabulban, ami a tálib kormány elismerését jelentheti Olaszország részéről - jelentette ki a tálibok szóvivője.

MEGTÁMADJÁK A TÁLIBOK PANDZSIR-VÖLGYET

A tálibok nem fogadták el a pandzsíriak által támasztott feltételeket. Az egyik az, hogy az ellenállók megtarthassák a fegyvereiket és hadfelszereléseiket, és hogy a tisztségek harminc százalékát megkapják a majdani afgán kormányban. Továbbá, hogy a kormányilletékesek kinevezése az ő jóváhagyásukkal történjen, a tálibok pedig ne igazoltassák és ne üldözzék azokat, akik Pandzsírba akarnak beutazni.

KÍNÁBAN LÁTJÁK A REMÉNYT A TÁLIBOK

Legjelentősebb gazdasági partnernek Kínát tartják, amely befektetésekkel kész segíteni az ország újjáépítését, segítségükkel modernizálni szeretnék az afganisztáni rézbányákat. Célként a tálib kormány nemzetközi kapcsolatrendszerének javítását és elismerését nevezte minél több állam részéről. Moszkvával kapcsolatban elmondta, csak kívülről látszik, hogy romlott a kapcsolat, Moszkva továbbra is fontos közvetítő szerepet tölt be. Belpolitikában a gazdasági válság és a munkanélküliség felszámolását jelölte meg elsőrendűként a tálib illetékes.

NŐI JOGOK

A kormányban nem lesznek női miniszterek, de a nők továbbra is dolgozhatnak a minisztériumokban vagy rendőrként, ápolóként, bírósági munkatársként, valamint járhatnak egyetemre is - jelentette ki Zabihullah Mudzsáhid, a tálibok szóvivője. A vallási és tradicionális okok mellett a tálibok fő érve a nők alávetésére a demográfiai esés. A tálibok szerint a nők fokozott munkavállalása és karrierpályái csökkentik a szülési hajlandóságot, sőt a férfiak tekintélyét is rombolják, mivel immár a feleség is kenyérkereső.

1996 és 2001 közötti uralmuk idején kitiltották a nőket a munkahelyekről, és csakis férfi hozzátartozóikkal, arcukat és egész testüket teljesen elfedő ruházatban hagyhatták el otthonukat. A tálibok ezzel szemben most azt állítják, hogy majd mérsékeltebb politikát folytatnak, és tiszteletben tartják a nők jogait.

ÉHÍNSÉG FENYEGETI AFGANISZTÁNT

Az évtizedes háborúskodás után most éhínség fenyegeti a lakosságot Afganisztánban. Az élelmezési bizonytalanság az ország 38 milliós lakosságának mintegy harmadát érinti. A helyzet kezeléséhez szükséges 1,3 milliárd dolláros segélynek mindössze 39 százaléka folyt be eddig. A táliboknak most egy olyan országot kell vezetniük, amely erősen függ a nemzetközi segélyektől és egyre mélyebbre süllyed a gazdasági válságba. Az állami munkások hónapok óta nem kaptak fizetést, a helyi valuta pedig folyamatosan csökken. Az árak drasztikusan megugrottak, a bankok előtt pedig hatalmas sorok állnak. Az előrejelzések szerint az afgán gazdaság összeomlik.

Pandzsír
tálib
Afganisztán

Most

07:46, Frissítve: 07:53

Húsvét másnapját ünneplik az ortodox hívek

Az ortodox húsvéthétfőhöz Szerbiában számos népszokás kötődik. Egyes szokások a mai napig fennmaradtak eredeti formájukban, mások ugyanakkor módosultak, vagy teljesen a feledésbe merültek az ortodox hívek körében.
07:38, Frissítve: 08:13

Ma van Đurđevdan

A Gergely naptár szerint április 24-én, a Juliánusz naptár szerint május 6-án van Szent György napja.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.