Ugrás a tartalomra

Mária Terézia és Szabadka kapcsolata

2021.09.02
20:04
2021.09.02
20:23
Forrás
Pannon RTV
Rókay Zoltán tartott előadást a városi múzeumban.

Szabadka városnapja alkalmából Rókay Zoltán nyugalmazott plébános és egyetemi tanár tartott előadást a városi múzeumban. Az előadás címe Mária Terézia hitélete volt. Az előadó kitért az egykori uralkodó és az észak-bácskai település kapcsolatára is. Beszélt a koldulórendek akkori helyzetéről is.

Rókay Zoltán, nyugalmazott plébános: „Az első és legjellegzetesebb az, hogy annak idején ő adta át a szabadkai plébánia vezetését az egyházmegyés vagy ahogy mi mondjuk a világi papságnak. Aminek az előzménye, hogy itt a ferences atyák gondozták a híveket. Azok azonban koldulórend lévén arra hivatkoztak Mária Teréziánál, hogy őket nem lehet megadóztatni, mert nincs bevételük. Erre Mária Terézia felfortyant, hogy az ő monarchiájában szervezett koldulás dúljon. Neki az evangélium szegénységéhez kevés affinitása volt, így ő hozott ide papokat, akik nem koldulásból élnek. Ekkor telepítette ide a papokat, akik egy püspöknek vagy érseknek vannak alárendelve. Ezek közé tartozom én is.”

városnap
előadás
Rókay Zoltán

Kapcsolódó tartalmak

Most

20:09, Frissítve: 20:32

A kormányprogramról vitázik a parlament

Miloš Vučević kormányalakító több mint három órán keresztül ismertette expozéját. Ezt követően megkezdődött a vita a köztársasági képviselőházban a kormányprogramról.
13:43, Frissítve: 16:32

Ezreket vonz a palicsi majális

Verőfényes napsütés és viharos erejű szél várta a 39. palicsi majális látogatóit. Már a délelőtti órákban benépesült a tópart, a kora délutáni órákban pedig már több ezren voltak a sétányon.
13:17, Frissítve: 15:45

Ma megalakul az új szerb kormány

A geopolitikai stabilitás megőrzése, infrastrukturális fejlesztések, az életszínvonal növelése, az EU-tagság felé vezető út és a katonai semlegesség - egyebek mellett ezeken dolgoznak majd az új szerb kormány tagjai a jövőben.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.