Ugrás a tartalomra

Zenés estre hívogatnak a tamburán megszólaltatott dallamok

2021.09.03
07:12
2021.09.03
16:12
Forrás
Pannon RTV
Az adai színházterem adott otthont az óbecsei Fokos zenekar és a Than Fivérek Értelmiségi Kör zenés előadásának, első állomásként. A népzenei dallamokkal és dokumentumfilmekkel tarkított előadást a szeptemberben Vajdaság több településén bemutatják.

Komáromi Róbert, a padéi Takáts Rafael Kultúrkör elnöke is kíváncsi volt az Óbecsei tamburazenekar népszerűsítése című zenés-est sorozatra, amelynek első állomása Ada volt: „Jómagam is nagyon szeretem a tamburazenét. Padé, Ada, Mohol, Óbecse környékén nagy hagyománya van a tamburamuzsikának és Csantavéren is. Bízom benne, hogy majd ugyanúgy, mint Padén, ahogy fellendítettük valamikor a citerazenekart, a tamburát is valahogyan elindíthatjuk majd.”

Szabó Annamária népdalénekes ékes hangjával kiegészülve szólaltatta meg hangszereit az óbecsei Fokos zenekar.

Szerda Balázs, alapítótag, Fokos zenekar: „Mi a Fokos zenekarral nagyon korán rájöttünk, hogy akkor lehetünk igazán egyediek és hitelesek, hogyha ebből a Kárpát-medencei népzenei kincsből kiemeljük azt, ami tényleg a miénk, és ami tényleg ránk jellemző és hát ez lenne a tambura, ami az erre a vidékre jellemző népzenei hagyatékot jellemzi és nem titkolt célunk az, hogy ezt a hangszert a lehető legszélesebb körben megismertessük.”

A Than Fivérek Értelmiségi Kör szervezésében a Fokos zenekar Óbecse község népzenei hagyatéka előadása a magyarországi Agrárminisztérium támogatásával valósult meg.

Horti Andrea, munkatárs, Than Fivérek Értelmiségi Kör, Óbecse: „Azért éreztük ennek fontosságát, mivel ez a hangszer nem annyira népszerű és ismert az emberek körében és ez egy kiváló alkalom volt, hogy ilyen lépést lépjünk.”

A dokumentumfilmekkel tarkított előadás szeptember folyamán további helyszíneken is megtekinthető lesz, így például Topolyán, Péterrévén, Bácsföldváron és Óbecsén is élvezheti majd a közönség.

Óbecse
Fokos zenekar
Szerda Balázs
tambura
Ada
Than Fivérek Értelmiség Kör

Kapcsolódó tartalmak

Most

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.