Ugrás a tartalomra

Ünnepi Könyvhét Budapesten

2021.09.04
16:29
2021.09.04
16:40
Forrás
Pannon RTV
Szeptember 2-a és 5-e között tartják a 92. Ünnepi Könyvhetet Budapesten. A Vörösmarty tér és a Duna-korzó hatalmas könyvvárossá alakult, ahol százötvennél több könyvműhely kínálja portékáját az érdeklődőknek.

A rendezvényen a vajdasági írók, költők, szerzők könyveit is megvásárolhatják az érdeklődők.

Hatalmas volt a nyüzsgés a Vörösmarty téren és a Duna-korzón péntek délután.

A rengeteg könyv és stand között a vajdasági szerzők is helyet kaptak. A Forum Könyvkiadó Intézet eseménye a 92. Ünnepi Könyvhét programjaként valósult meg. A Vajdasági Magyar Könyvkiadók standján a többi között ott volt Papp Árpád Délszlávok Párizsban című könyve is, amely a trianoni béketárgyalást délszláv szempontból közelíti meg.: „A szerb, illetve jugoszláv források alapján történt a könyv történeti vázának a felállítása, felépítése, ez a váz egészül ki olyan néprajzi dokumentumokkal, amelyek gyakorlatilag rávilágítanak arra, hogy a Párizsban hónapokig tartó béketárgyalás és békeelőkészítés délszláv dokumentumai és délszláv tervezete hogyan állt össze. ”

Bozsik Péter Behódolt tartomány című verseskötete a szerző versei mellett versfordításait is tartalmazza, mégpedig Aleksandar Tišma, Miodrag Pavlović, Stevan Tontić és Josip Osti műveit: „Főleg olyanokat választottam ki a fordítottak közül, akik nincsenek fönt a neten. Valamilyen szempontot kellett találnom, és akkor úgy döntöttem, hogy a Tontić és az Osti mindenféleképpen benne lesz. Ők Szarajevóból menekültek el Szarajevó ostroma alatt.”

Orcsik Roland kötetében közéleti versek és családversek is megtalálhatók. A könyvnek a Legalja címet adta: „Ez a cím egyszerre ironikus és egyszerre halálosan komoly, és tulajdonképpen pontosan reflektál ilyen szempontból arra, hogy milyen közállapotok vannak egyrészt a magyar kultúrában, magyar társadalomban, és itt Magyarországra és természetesen nem csak Magyarországra, hanem a határon túli magyar kultúrákra is lehetne gondolni.”

A Vajdasági Magyar Könyvkiadók standján még számos szerző könyvét vásárolhatták meg az Ünnepi Könyvhétre kilátogatók, emellett a standoknál, a színpadokon, a dedikáló asztaloknál újra találkozhattak a szerzők és az olvasók, tavaly ugyanis a koronavírus-járvány miatt elmaradt az esemény. 

Budapest
Ünnepi Könyvhét
Bozsik Péter

Most

20:05, Frissítve: 20:17

Verstappen nyerte a sprintfutamot

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull holland versenyzője nyerte a Forma-1-es Miami Nagydíj szombati sprintfutamát.
19:37, Frissítve: 20:02

Egyre népszerűbb a népművészet az ifjúság körében

Több mint 300 gyermekkel tartották meg a XIII. Dunán innen, Tiszán túl elnevezésű Kárpát-medencei ifjúsági népművészeti tehetségkutató verseny délvidéki elődöntőjét Horgoson. Az eseményt a Bartók Béla Magyar Művelődési Egyesület szervezte meg.
18:52, Frissítve: 19:00

Komoly büntetés a fürdőruhában szaladgálásért

Komoly büntetéssel számolhat az, aki idén nyáron fürdőruhában sétálgat Tivat utcáin. A montenegrói város ugyanis megelégelte azt, hogy a belvárosban egy szál bikiniben vagy fürdőnadrágban járkálnak a turisták.
18:07, Frissítve: 18:19

Újraéledt az asztalitenisz Oromon

A helyi közösség és a vállalatok támogatásával az elkövetkező időszakban a régi iskola épületében mindennap lehetőség adódik a helyieknek arra, hogy kipróbálhassák, megtanulhassák ezt a sportágat, vagy épp versenyeket szervezzenek.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.