Ugrás a tartalomra

Bajban a nagymacskák

2021.09.04
19:32
2023.11.02
08:57
Forrás
www.elobolygonk.hu
Az oroszlánok és gepárdok közelebb lehetnek a kihaláshoz, mint amennyire ez a Természetvédelmi Világszövetség veszélyeztetett fajokat regisztráló vörös listáján szerepel – vélik szakértők.

Az afrikai nagymacskák jelenleg a sebezhető kategóriában szerepelnek a listán, de az oroszlánok egyedszáma már a magasabb kockázati kategória küszöbének közelébe süllyedt, a gepárdok esetében pedig heves vita támadt arról, valójában hány példány él vadon. A súlyosabb kategóriába kerülés nem garantálja a nagyobb védelmet, de pontosabban tükrözné jelenlegi helyzetüket, és segítene becsatornázni a túlélésüket támogató forrásokat – vélik a szakértők. Az oroszlánok és gepárdok 2014 óta szerepelnek a sebezhető kategóriában. Az IUCN macskaszakértői csoportjának egyik tagja azt mondta, a gepárdok egyedszáma mintegy 30 százalékkal nagyjából 7000-re esett három generációnyi idő, 15 év alatt. Az oroszlánok helyzete sem jobb annak ellenére, hogy vadon élő egyedeinek száma 20 ezerre tehető. 2014-es vizsgálataik szerint az oroszlánok globális populációja 43 százalékkal csökkent három generáció alatt, ami épp csak hajszálnyival van az átsorolási küszöb alatt.

oroszlán
gepárd

Most

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.