Ugrás a tartalomra

Szentmise és gyertyás körmenet

2021.09.12
08:35
2021.09.12
16:38
Forrás
Pannon RTV
Szentmisét és gyertyás körmenetet tartottak az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus szombati, egyben utolsó előtti napján.

A budapesti Kossuth téren megtartott szentmise előtt beszédet mondott I. Bartolomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárka, a misét pedig Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek tartotta, melynek végén a hívek gyertyás menetben vonultak a Hősök terére.

Megtelt hívekkel a budapesti Kossuth tér és a környező utcák is a szombati szentmisére.

A szentmisét Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek tartotta meg, aki szerint a világnak ma égetően nagy szüksége van a keleti és nyugati kereszténység egységes tanúságtételére. A bíboros megköszönte I. Bartolomaiosz konstantinápolyi pátriárkának, hogy részt vesz az eucharisztikus kongresszuson, és "szimbolikus jelentésben gazdag" tettnek nevezte, hogy "eljött közénk és szólt hozzánk" a mise előtt. 

A szentmise végén a hívek az oltáriszentséget kísérve gyertyás menetben vonultak a Hősök terére.

„Felemelő volt így együtt végigjárni Budapestet, a belvárost, és érezni az összetartozás érzését, nagyon jó volt.”
 

„Csodálatos volt, ahogy biztosították azt, hogy az útvonalon elhangozzanak a dicsőítések, az énekek, minden, nagyon nagyon szép volt.”

„Számunkra nagyon fontos, hogy részt vegyünk ezen az eseményen, mert kiskorunk óta katolikus családban nevelkedünk, és az elmúlt 3-4 év arról szólt, hogy lesz az Eucharisztikus Kongresszus. Nagyon sajnáltuk, hogy tavaly nem került megrendezésre, nyilván a covid-helyzet miatt, de örülünk, hogy most részt tudunk itt venni.”

Az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus kiemelt eseményeként tartott gyertyás körmenet záró áldása a Hősök terén volt, amelyen több tízezren vettek részt.

eucharisztikus
eucharisztikus kongresszus
Eucharisztikus világkongresszus
Budapest
Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus

Most

07:48, Frissítve: 08:14

Egy éve történt a belgrádi iskolai mészárlás

Egy évvel ezelőtt történt az iskolai lövöldözés a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában. Egy 13 éves fiú reggel fél 9-kor, apja fegyverével nyitott tüzet a biztonsági őrre, aki testével védte a tanulókat.
07:23

Ortodox nagypéntek van

A hívek ma Jézus kereszthalálára emlékeznek, ez a legszomorúbb nap az egyházi évben. Szigorú böjti nap azok számára, akik a Julianus-naptárt követik.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.