Ugrás a tartalomra

A jobb vasúti közlekedésért a Nyugat-Balkánon

2021.09.13
12:26
2021.09.13
16:52
Forrás
Pannon RTV
Nyugat-Balkáni vasúti csúcstalálkozót tartottak Belgrádban, amely tanácskozás célja a regionális és európai közlekedés-politika fejlesztése - a jobb összeköttetésért, a biztonságosabb és fenntartható vasúti közlekedésért.

Ana Brnabić megköszönte az Európai Unió támogatását, és kitért az országban tervezett és már megkezdett vasúti projektekre. A Szerbiában tervezett vasúti projektek értéke több mint hatmilliárd euró, célja pedig teljes egészében korszerűsíteni a vasúti közlekedést és a vasúttal is összekapcsolni az országot a régióval és az Európai Unióval – emelte ki Szerbia miniszterelnöke. Ana Brnabić hozzátette: „A legfontosabb projektek mindenképpen azok, amelyek most vannak folyamatban, ez pedig a Belgrád és Budapest között épülő gyorsvasút. Csak erre a gyorsvasútra több mint két milliárd eurót fordítunk. Kiemelném a 10-es korridort is, amelyre az unió, az Európai Beruházási Bank és a Nyugat Balkán Beruházási Alap támogatásával mintegy 2 milliárd eurót tervezünk”.

A tanácskozáson részt vett Várhelyi Olivér is. Az uniós bővítési biztos elmondta: az EU-s terv tartalmaz egy 1,5 milliárd eurós támogatási csomagot, a nyugat-balkáni államok vasútfejlesztésére.

„Például a 10-es útvonalon található gyorsvasút, amely összeköti Budapestet, Belgrádot, Ništ, Szkopjét Görögországot. Ez gyökeres változást jelent a régióban élőknek és azon túl. Vagy a 4-es számú vasútvonal, amely Belgrádot összeköti - Podgoricán keresztül - a montenegrói Bár kikötőjével. Ezt felújítják a szerb határtól a tengerig”.

A tanácskozáson az is elhangzott, hogy a vízi közlekedésen mellett a vasúti a legzöldebb utazási forma.

Ana Brnabić
Várhelyi Olivér
Belgrád-Budapest gyorsvasút

Most

14:52, Frissítve: 16:53

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.
11:52, Frissítve: 12:41

Holnap lesz az iskolai mészárlás évfordulója

Egy éve, hogy a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában az oktatási intézmény egyik diákja megölte kilenc társát és egy biztonsági őrt. Másnap az akkor 21 éves Uroš B. kilenc embert lelőtt Dubona és Malo Orašje falvakban.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.