Ugrás a tartalomra

Belgrádban tárgyalt Angela Merkel és Aleksandar Vučić

2021.09.13
19:33
2021.09.14
10:19
Forrás
Pannon RTV
Szerbiába látogatott Angela Merkel német kancellár. Aleksandar Vučić szerb államfővel a kétoldalú kapcsolatokról, gazdasági és politikai témákról, illetve európai kérdésekről egyeztettek.

Hat szerb MiG–29-es vadászgép kíséretében landolt Angela Merkel repülőgépe a belgrádi Nikola Tesla repülőtéren. A hamarosan leköszönő német kancellár 4 órakor érkezett meg Belgrádba. A repülőtéren a szerb államfő és katonai díszőrség fogadta. Ezt követően a Szerbia Palotában a katonai tiszteletadást követően a négyszemközti megbeszélésen a kétoldalú kapcsolatokról, gazdasági és politikai témákról, illetve európai kérdésekről egyeztetett a szerb államfő és a német kancellár.

Angela Merkel, kancellár, Németország: „Koszovóról, valamint Bosznia és Hercegovináról is beszéltünk. Több témánk volt, amiről beszélnünk kellett. Hiszek a beszélgetéseink őszinteségében és abban, hogy a másik fél meghallgatja mondandónkat és ezekre alapozva konkrét lépések történnek. Ez az, ami jellemzi a kapcsolatunkat. Vučić elnököt olyan személynek ismertem meg, aki nem tesz hamis ígéreteket, hanem mindig megpróbálja megvalósítani az ígéreteit. Köszönöm az együttműködést és bátorítom önöket, hogy tegyenek további lépéseket a jogállamiság terén, a plurális társadalom felé.”

Aleksandar Vučić köszönetet mondott a német kancellárnak a Szerbiának és a Nyugat-Balkánnak nyújtott segítségéért. A megbeszélésen Szerbia európai útjáról is tárgyaltak. A szerb államfő arról biztosította Merkelt, hogy Szerbia a Belgrád-Pristina párbeszéd folytatásában a kompromisszumos megoldásra törekszik, hiszen csak a békének van jövője a térségben. Tárgyaltak továbbá a két ország gazdasági együttműködéséről is. Vučić szerint ennek sikeressége kiemelten fontos a térség jövője szempontjából.

Aleksandar Vučić, államfő, Szerbia: „Amikor 2014-ben miniszterelnök lettem 17 ezer ember dolgozott német vállalatokban Szerbiában. Napjainkban 72 684 ember dolgozik német cégekben. Németország Szerbia legnagyobb kereskedelmi partnere. Reményeink szerint az idén Németországgal elérjük a 6 milliárdot, ami háromszor nagyobb mint tíz évvel ezelőtt.”

Koszovó ügyében a konfliktus nem megoldás, kompromisszumot kell elérni, és csak a békének van jövője a térségben – egyezett meg a szerb elnök és a német kancellár a belgrádi találkozón.

Merkel kancellár megállapította, hogy Szerbia számtalan szállal kötődik Németországhoz, leginkább a gazdaság terén. Ezt az együttműködést a jövőben is folytatni fogják. Merkel a nyugat-balkáni országok összefogását szorgalmazza, és azt mondta, reméli, hogy a szavakat, az ígéreteket a tettek is követik majd, ami az uniós felzárkózást illeti.

3000 rendőr, valamint a tetőkön mesterlövészek ügyelnek a német kancellár biztonságára.

Küzdeni fogok Szerbiáért - üzente Aleksandar Vučić az Angela Merkellel való találkozója előtt. A szerb köztársasági elnök Instagram oldalára feltöltött videóban azt mondta: nagy jelentőséggel bír az ország számára, hogy a német kancellár Belgrádba látogat.

A közös sajtótájékoztatón Vučić elmondta, valóban reformok kellenek Szerbiában, az európai uniós tagság érdekében is.

Angela Merkel Belgrádból az albán fővárosba, Tiranába utazik, ahol kedden a nyugat-balkáni térség vezetőivel a régiós együttműködésről tárgyal.

Angela Merkel
Aleksandar Vučić

Most

14:52, Frissítve: 14:58

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.
11:52, Frissítve: 12:41

Holnap lesz az iskolai mészárlás évfordulója

Egy éve, hogy a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában az oktatási intézmény egyik diákja megölte kilenc társát és egy biztonsági őrt. Másnap az akkor 21 éves Uroš B. kilenc embert lelőtt Dubona és Malo Orašje falvakban.
09:06, Frissítve: 09:14

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.