Ugrás a tartalomra

A boszniai-krajinában elesett szerb áldozatokra emlékeztek

2021.09.13
19:03
2021.09.13
20:46
Forrás
Pannon RTV
A délszláv háborúk viharában elesett, 13 boszniai-krajinai község szerb áldozataira emlékeztek. Emlékmisét tartottak tiszteletükre Banstolon, majd megkoszorúzták a nekik emelt emlékművet.

A harcokban elesett és egyéb szerb áldozatok leszármazottai, valamint a Szerbiába menekültek negyed évszázada emlékeznek halottaikra.

Zoran Šebez: „Édesapám Jajce környékén, Bravnice faluban esett el, szeptember 12-én, 1995-ben. Ezen a napon eljövök ide, hogy meghajoljunk a halottaink emléke előtt, akik a háborúkban estek el, a kilencvenes évektől idáig.”

Jovana Hrvačević: „Számomra minden nap, amelyet a nép körében az emlékezés napjának hívnak, valójában egy hatalmas gyász, mivel a népünk a II. világháborútól a mai napig azokon a területeken szenvedett. Abszolút semmilyen kilátásunk sincs arra, hogy visszatérjünk oda, és folytassuk életünket a mi területeinken és otthonainkban.”

Az áldozatok emlékére a Banstolon lévő Boldogságos Szűz Mária-templomban tartottak szentmisét.

Dragana Milošević, tartományi művelődési, tömegtájékoztatási és vallási közösségi titkár kiemelte: „Fontos megemlékezni ezekről a dátumokról. Sajnos elveszítettük ezeket az életeket. Emlékeztetem önöket: több mint 1660 áldozat és 120 ezer elüldözött. Ez miért fontos? Fontos mindenekelőtt azért, mert azok akik utánunk jönnek, a szerb nép igazságára és elődeik tiszteletére alapozva kell, hogy építkezzenek.”

A mise után a templom mellett felállított emlékműnél elhelyeztek az emlékezés virágait a tartomány, Újvidék, a Boszniai Szerb Köztársaság, valamint a krajinai szerbek egyesületeinek képviselői.

délszláv
haború
boszniai
krajinai
Dragana Milošević

Most

13:17

Ma megalakul az új szerb kormány

A geopolitikai stabilitás megőrzése, infrastrukturális fejlesztések, az életszínvonal növelése, az EU-tagság felé vezető út és a katonai semlegesség - egyebek mellett ezeken dolgoznak majd az új szerb kormány tagjai a jövőben.
10:37

24 órán keresztül mérik a sebességet

Fokozott sebesség-ellenőrzés van érvényben a szerbiai utakon a május elsejei és a pravoszláv húsvéti ünnepek miatt. Az eddigi statisztikai adatok szerint ugyanis a május elsejei ünnepek ideje alatt megnő a balesetben elhunytak száma.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.