Ugrás a tartalomra

Horvátország készen áll az euró 2023-as bevezetésére

2021.09.13
18:28
Forrás
MTI
Horvátország felkészült arra, hogy 2023. január 1-jén bevezesse az eurót - mondta Andrej Plenković horvát kormányfő az euró bevezetésével foglalkozó nemzeti tanács ülésén.

A horvát miniszterelnök szerint sikerül időre teljesíteniük az összes feltételt, amelyet az árfolyam-mechanizmusban vállaltak. Horvátországnak az euró bevezetéséhez meg kell felelnie valamennyi maastrichti kritériumnak, amelyek például az inflációra és az államháztartási hiányra vonatkoznak. Zágráb nemrég döntött, milyen nemzeti szimbólumokat tesznek a horvát euróérmékre. Az érmék egyik oldalát a piros-fehér kockás horvát címer díszíti majd, míg a másik oldalát különböző szimbólumok, így a kéteuróson Horvátország térképe, az egyeuróson a jelenleg is használatban lévő kuna (nyest) szerepel majd. Nikola Tesla az 50, 20 és 10 centes érmékre, míg az öt-, a két- és az egycentes érmékre az ősi szláv glagolita írás kerül majd.

Horvátország
euró
Európai Unió

Most

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.