Ugrás a tartalomra

Botlatókövek a zsidó áldozatok emlékére Törökbecsén

2021.09.14
16:12
2021.09.14
19:12
Forrás
Pannon RTV
A zsidók deportálásának nyolcvanadik évfordulójára emlékeztek Törökbecsén. Az áldozatok tiszteletére a bánáti településen botlatókövet és emléktáblát is kihelyeztek.

Az eseményen a zsidó és a katolikus egyházi méltóságok, a német nagykövetség és a helyi önkormányzat képviselői mellett jelen volt Isak Asiel, Szerbia főrabbija is, akinek imáját követően a Schlesinger-palota előtti járdára tizenegy botlatókövet helyeztek el. Nagykikindáról, Törökkanizsáról, Csókáról és Törökbecséről mintegy hétszáz zsidót deportáltak. Közülük ketten a település gazdasági életét is jelentősen meghatározó, jól ismert Schlesinger család tagjai voltak.

Ljiljana Popov, elnök, Nagybecskereki Zsidó Hitközség: „A Schlesinger család elsőbbségben részesült, ha mindezt egyáltalán elsőbbségnek lehet nevezni, annak a családnak köszönve, amely ezt az ingatlant megvásárolta, a tartománynak köszönve, mivel az épület a közösség közkincsét képezi, tehát műemlékvédelem alatt áll, és mindenképp a jóakaratú embereknek is köszönhető.”

Törökbecsén 1865 és 1947 között zsinagóga is állt, amit eladtak, majd lebontottak. Ennek a korábbi épületnek a helyénél emléktáblát lepleztek le.

Isak Asiel, szerbiai főrabbi: „A botlatókő arra emlékeztet, és azt a kérdést feszegeti, hogy vajon itt mi történt? Itt az emberek a mindennapjaikat élték, egyszerű életmódot folytatott törökbecseiek, akik nagymértékben hozzájárultak a közösségi élethez, akiket Törökbecse közösségéből kiragadtak, és egy ideológia miatt megöltek.”

Törökbecsén az 1910-es években az adatok szerint kétszázhúsz zsidó élt.

Törökbecse
zsidó
deportálás
botlatókő
emléktábla

Most

14:39, Frissítve: 16:36

Kollégium vagy lakás?

Az egyetemi hallgatóknak továbbtanulásuk során számos költséggel kell számolniuk, az egyik ilyen a lakhatási kiadás. Legtöbben a kollégiumot választják annak kedvező ára miatt, de túljelentkezés esetén marad a lakás bérlésének a lehetősége.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.