Ugrás a tartalomra

Vonósnégyes nyitotta meg az Őszi Zsidó Kulturális Fesztivált Szabadkán (videó)

2016.09.12
10:01
2020.01.31
16:39
Az egy hétig tartó rendezvényen koncertek, kiállítások, városnézés és sok más kulturális program várja a látogatókat
Az egy hétig tartó rendezvényen koncertek, kiállítások, városnézés és sok más kulturális program várja a látogatókat. Az Őszi Zsidó Kulturális Fesztivál az idén már a szabadkai önkormányzat kiemelt jelentőségű rendezvénye. A vasárnapi nyitóesten a Quattro Santi vonósnégyes adott komolyzenei koncertet. Klemm Anna, brácsa, Quattro Santi: "A ma esti műsorunkat úgy választottuk, hogy mindenkinek az ízlése szerint, rövidebb, ismertebb darabokat játszunk és nagyon élvezzük, reméljük, hogy a közönség is élvezni fogja."



A szervezők egy héten keresztül várják az érdeklődőket a különböző kulturális programokra. A hétvégén például rendhagyó idegenvezetésre várják az érdeklődőket Szabadkán reggel 8 és este 6 óra között. Kovács Róbert, a Szabadkai Zsidó Hitközség titkára: "Kétnyelvű a plakátunk, tehát mindenki, aki szabadkai várunk. Mi úgy gondoljuk, hogy a szabadkaiak kétnyelvűek, tehát itt van szerb és magyar nyelvű produkció, a zene pedig összeköt mindenkit, a zene nyelve univerzális, mindenkihez szól és mindenki lelkét fölemeli. Tehát a szabadkaiakat célozzuk meg, meg szeretnénk mutatni azt, hogy a zsidó kultúra még itt van Szabadkán. Reméljük, hogy a jövőben, úgyszintén jövőre és azután a következő években is sikerül majd hasonló nívós produkciókat idehozni a városba." A fesztivál vasárnap ér véget, a zárórendezvény a Szabadkai Városi Múzeumban lesz. Baranyi Anna Telcs Ede éremművészete című könyvét mutatják be, amelyet egy előadás és érmekiállítás is színesít majd. Előzmény:

Őszi Zsidó Kulturális Fesztivál Szabadkán (videó)

Szeptember 11-18 között a zsidó kultúra sokszínűségébe pillanthatnak bele mindazok, akik Szabadkára látogatnak. Az Őszi Zsidó Kulturális Fesztivál az idei évben is izgalmas programokat tartogat. Az építészet, az irodalom és a zene zsidó vonatkozásait ismerhetik meg hétvégétől az érdeklődők. Vasárnap a Zsidó Hitközség épületében a Quattro Santi vonósnégyes koncertjével kezdődik a fesztivál. Szeptember 12-én, hétfőn Munk Artúr Bácskai lakodalom című újranyomtatott könyvét mutatják be a Városi Múzeumban. Az eseményen a neves szabadkai származású orvos, író unokái is részt vesznek.



Szerdán a Városházán tartják a Második Szabadkai Kántorkoncertet. Kovács Róbert, a Szabadkai Zsidó Hitközség titkára: "Nógrádi Gergely és kántortársai Budapestről lépnek fel. A támogatója ennek a koncertnek Magyarország Szabadkai Főkonzulátusa. Szeptember 15-én egy nagy meglepetést jelentő koncert lesz a szabadkai Zsinagógában. Mendelssohn 2. szimfóniáját adják elő a szegedi vendégeink." Szeptember 17-én egy izgalmas városnézésre invitálják az érdeklődőket. Ezen a zsidóság Szabadka ipari, művelődési, közegészségügyi és építészeti fejlődésében betöltött kevésbé ismert szerepét mutatják be. Este a Jadran Színpadon Predrag Edjus színész szórakoztatja a közönséget. A fesztivál 18-án, vasárnap Telcs Ede érmekiállításával és könyvbemutatójával zárul.
Szabadka
Őszi Zsidó Kulturális Fesztivál
Quattro Santi
Munk Artúr Bácskai lakodalom
Szabadkai Zsidó Hitközség
Magyarország Szabadkai Főkonzulátusa
városnézés

Most

14:52, Frissítve: 16:53

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.
11:52, Frissítve: 12:41

Holnap lesz az iskolai mészárlás évfordulója

Egy éve, hogy a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában az oktatási intézmény egyik diákja megölte kilenc társát és egy biztonsági őrt. Másnap az akkor 21 éves Uroš B. kilenc embert lelőtt Dubona és Malo Orašje falvakban.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.