Ugrás a tartalomra

Kilátásba helyezték a diákok rendszeres tesztelését

2021.09.16
14:27
2021.09.17
14:11
Forrás
Pannon RTV
Negyedik napja kötelező a maszkviselés a szerbiai oktatási intézményekben.

Az orvos szerint nem okoz semmiféle károsodást a gyermek egészségében a maszk hordása, csupán bőrirritációt okozhat. A szerb oktatási miniszter kilátásba helyezte a diákok rendszeres tesztelését is, szerinte ugyanis így kaphatnak reális képet az aktuális járványhelyzetről.

Maszkkal az arcukon siettek iskolába csütörtök reggel a szabadkai Széchenyi István Általános Iskola diákjai. A maszk a tanítási napok kötelező kellékévé vált, mint ahogyan a tankönyvek és az iskolatáska. A szülők elmondása szerint a gyerekek és a tanárok betartják az előírásokat, így a tanórákon végig viselik a maszkot. Ez átlagosan napi hat órányi folyamatos maszkviselést jelent a diákok esetében.

Miskolci Edit: „Kibírják, de panaszkodnak, hogy fáj a fejük, fáradtak. A kislány hazajön az iskolából és lefekszik, elalszik, fáradtak. Kibírják nagy nehezen, de nem vagyunk éppen mellette.”

Král Sugár Teodórának két iskoláskorú gyermeke van. Szerinte az a fő probléma, hogy a gyerekek többsége nem megfelelően hordja a maszkot, és szerinte így nem sok értelme van az új szabályozásnak.

„Nincs pozitív véleményem a maszkviselésről. A gyerekek az iskolában nem vigyáznak a higiéniára, nem használják megfelelően, tehát nem takarja az egész arcot, állandóan piszkálják. A vírus ellen nem igazán van haszna szerintem.”

Dr. Pajor Margit általános orvos kiemelte, a maszkviselés nem okoz semmiféle károsodást a gyermekek esetében és nem jutnak miatta kevesebb oxigénhez.

„A bőrt, a fület irritálhatja. A levegő, az oxigén beáramlását a szervezetbe egyáltalán nem csökkenti. A beszívott levegő tehát teljes egészében tartalmazza a szükséges mennyiségű oxigént. Tehát semmilyen károsodást nem okoz a szervezetben.”

Az, hogy a gyerekek bejárhatnak-e tanórákra, a járványhelyzettől függ. Az általános iskolák első, második és harmadik osztályosai a továbbiakban is biztosan tantermi oktatásban részesülnek - mondta Branko Ružić a Prva Tv-nek. Az oktatásügyi miniszter kiemelte, a többi tagozat a fertőzött diákok és tanárok számának növekedésétől függően térhet át kombinált vagy online oktatásra.

Ružić kilátásba helyezte a diákok rendszeres tesztelését is, szerinte ugyanis így kaphatnak reális képet az aktuális járványhelyzetről. A politikus kiemelte, bízik abban, hogy a szülők támogatják ezt a kezdeményezést. 

Az egészségügyi minisztérium közlése szerint a szerbiai válságstáb holnap hoz döntést a diákok koronavírusra való tesztelését illetően. Az illetékesek kiemelték, az esetleges teszteléshez a szülők engedélyére is szükség lesz. Elmondták, nem tervezik az összes iskola összes diákjának a tesztelését, ugyanis csak betekintést szeretnének nyerni az aktuális járványhelyzetbe. 

maszk
maszkhasználat
maszkviselés
Széchenyi István Általános Iskola
oktatás
Szabadka

Most

11:27, Frissítve: 11:51

Húsvéti liturgia Belgrádban

Az ünnepi liturgiát Porfirije szerb pátriárka felkérésére Aleksej püspöki méltóság szolgáltatta a belgrádi Szent Száva-templomban.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.