Ugrás a tartalomra

Útmutató a szociális jogokat biztosító jogszabályok rengetegében

2021.09.16
20:33
2021.09.17
14:11
Forrás
Közlemény
Szabadka város ombudsmanjának útmutatója a köztársaság és a szabadkai önkormányzat által biztosított támogatásokat dolgozza fel, különös figyelmet szentelve a gyermekes családok anyagi támogatásának és a közvállalatok által nyújtott támogatásoknak.

A Szerb Köztársaság Alkotmánya a szavatolt emberi jogokról szóló részében előírja, hogy a szociális és megélhetési nehézségek leküzdéséhez, valamint az alapvető létszükségletek kielégítési feltételeinek megteremtéséhez a társadalom támogatására szoruló polgárok és családok szociális védelemre jogosultak, amely a szociális igazságosság, az emberiesség és az emberi méltóság tiszteletben tartásának elvein alapul.  Hazánkban nincs egy átfogó törvény, amely valamennyi jogot szabályozná, így a fogyatékkal élő személyek, a kisnyugdíjasok, a rászorulók és a gyermekek megsegítését szolgáló támogatásokat sem. Az egyes rendelkezéseket több törvényből és jogszabályból tudjuk csak összeollózni, és gyakran nem is elegendőek ahhoz, hogy megértsük a jogérvényesítés menetét.

Hogy a lakosság jobb betekintést nyerjen a hatályos jogszabályokba, hogy tájékoztassa és felkeltse az emberek érdeklődését, Szabadka város helyi ombudsmanja egy tájékoztatót készített a fogyatékkal élők, a kisnyugdíjasok, a rászoruló felnőttek és a gyermekek jogairól és a nekik szánt támogatásokról.  

Az útmutató a köztársaság és a szabadkai önkormányzat által biztosított támogatásokat dolgozza fel,  különös figyelmet szentelve a gyermekes családok anyagi támogatásának és a közvállalatok  által nyújtott támogatásoknak.

 

Csatolmányok
szocjogiutmutato-2021.pdf
Tóth Szalai Erika
ombudsman
Szabadka

Most

16:02, Frissítve: 16:33

Fiáker szemlét tartottak Cserépalján

Huszonnyolcadik alkalommal szervezték meg a Cserépaljai Fiáker Szemlét. A Parádés Kocsik és Lovak Nemzetközi Szemléjére a dél-bánáti Cserépaljára egész Szerbia területéről érkeztek a lovas sport kedvelői.
13:46, Frissítve: 16:59

Elstartolt a strandszezon Újvidéken

Ez a strand az egyik legszebb és legrendezettebb strandnak számít a Duna teljes szerbiai szakaszán, amely számos lehetőséget kínál az idelátogatóknak. A szezonális belépőket mától lehet igényelni.
13:34, Frissítve: 13:42

Tornádó söpör végig az USA középső államain

Heves viharok söpörtek végig az Egyesült Államok középső részén kedden kora reggel, órákkal azután, hogy Oklahomában egy tornádó legalább egy ember halálát okozta és két település egy részét elpusztította.
12:54, Frissítve: 16:25

Biztonságosan két keréken

A biztonságos kerékpáros közlekedésre, valamint a biciklis sport népszerűsítésére hívták fel a figyelmet Szabadka főterén. A Figyelj, hogy lássanak, közlekedj kerékpárral nevű programban általános iskolás gyerekek vehettek részt.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Drágábbak a luxustermékek Szerbiában

Több luxustermék is megdrágult Szerbiában május elsejétől. Keddtől egy doboz cigarettáért is többet kell fizetnie a dohányosoknak, mint eddig. Ami viszont jó hír, hogy az áram és a gáz árának emelkedésétől idén már nem kell tartanunk.