Ugrás a tartalomra

Újvidéken közel négyszáz fertőzött gyerek, 288 ápolt a Covid-kórházban

2021.09.17
09:51
2021.09.17
16:36
Forrás
Pannon RTV
Újvidéken 379 gyermeknél mutattak ki a koronavírus-fertőzést, de több száz fiatal esetében rendeltek el karantént. Az újvidéki Covid-kórházban 288 beteget ápolnak, közülük 29-en szorulnak mesterséges lélegeztetésre.

Újvidéken 379 gyermeknél mutattak ki a koronavírus-fertőzést, de több száz fiatal esetében rendeltek el karantént – értesült a 021.rs portál. A város egy héttel ezelőtt még azt közölte, hogy egy osztálynak sem kellett áttérnie az online oktatásra, és csak néhány fertőzöttet regisztráltak a diákok körében, mostanra azonban jelentősen megnőtt a betegek száma. A hivatalos kimutatások szerint a városban az óvodások közül hét aktív fertőzöttről lehet tudni, míg 31-en karanténban vannak. 

A Vajdasági Klinikai Központból minden kórházi kezelésre szoruló koronavírusos fertőzöttet átszállítottak a tizenöt napja működő újvidéki Covid-kórházba. A legtöbb ott kezelt páciens még nem vette fel a koronavírus elleni védőoltás egyik dózisát sem.

Hosszú sor fogadta stábunkat Újvidéken, az újtelepi oltópontnál.

Mile Grigorić, Újvidék: „Csak a védőoltás jelenthet megoldást. A vakcina már többször megmentette a világot, mindenkinek ajánlom, hogy oltassa be magát.”

Sokkal többen veszik fel a védőoltás harmadik dózisát, mint amennyien jelentkeznek az első dózisra - mondta Dr. Aleksandra Milinković Lacković, az újtelepi Covid-rendelő vezető orvosa: „Akik felvették az első két dózist, bizonyos mértékben már védettek, de szükség van a harmadik oltásra is, de azoknak a pácienseknek is kellene jönni, akik még nem kapták meg az első dózist sem.”

Szerbiában már három Covid-kórház működik: Belgrádban, Kruševacon, és Újvidéken.

Az újvidéki Covid-kórház szeptember másodikán kezdte el működését. A több mint hatszáz férőhelyes épület négy hónap alatt készült el, és a legmodernebb berendezésekkel szerelték fel. A tervek szerint a járvány legyőzése után városi kórházként fog működni, de ez sajnos nem mostanában lesz, ugyanis napról napra rosszabbodnak a járványügyi mutatók. Itt a Covid-kórházban jelenleg 288 beteget ápolnak, közülük 29-en szorulnak mesterséges lélegeztetésre.

Az itt kezelt páciensek nagy része nem vette fel a védőoltás egyik dózisát sem.

Prof. Dr. Dalibor Čabarkapa, az újvidéki Covid-kórház vezetője: „Itt diagnosztikai, és terápiás központunk is van, tehát azokat a fertőzött, kórházi ápolásra szoruló pácienseket, akik ide érkeznek, a vizsgálatok után, a tüneteik súlyosságát figyelembe véve elhelyezzük a félintenzív, vagy az intenzív osztályokra.”

Szerbiában egyébként a napi új fertőzöttek száma csaknem eléri a nyolcezret. 

Újvidék
fertőzött
gyerek
iskola
koronavírus
covid-kórház

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.