Ugrás a tartalomra

Hernyák Zsóka színdarabja nyerte meg a magyar drámaíró versenyt Újvidéken

2021.09.22
18:57
2021.09.22
19:14
Forrás
Vajdasági RTV
Lezajlott a 20. Vajdasági Magyar Drámaíró Verseny az Újvidéki Színházban. A versenyen a Macskamentés meccs közben címre készültek a szövegek. A zsűri Hernyák Zsóka drámáját találta a legjobbnak, a legjobb rendező pedig Crnkovity Gabriella lett.

A nagyteremben elsőként Hernyák Zsóka és Molnár Gábor Nóra alkotását láthatta a közönség. A szerző nem vett részt a próbafolyamatban, így számára is meglepetés volt az előadás.

Hernyák Zsóka, első helyezett: „Elképzeltem és teljesen ellentétes módon. Tehát, én minimalista jelmezeket képzeltem el. Az egyetlen dolog, amit elképzeltem az a salter, amit tévével oldottak meg és ez szerintem egy érdekes megoldás volt egyébként. Meg érdekes, hogy egy hangosbemondót írtam a szövegbe, amit felosztottak két színész között, akik mikrofonba beszéltek. Tehát teljesen más megoldások születtek, mint amit én elképzeltem. Érdekes volt.”

A közönségnek a Celler Kiss Tamás által írt darab tetszett legjobban, amelyet Jámbor József rendező állított színre.

Celler Kiss Tamás szerző: „Abszolút elégedett vagyok, nem voltam nagyra vágyó ezzel kapcsolatban. Azt a célt tűztem ki magam elé, hogy használható szöveget írjak, ami a rendezőnek se okoz gondot, 24 óra áll rendelkezésükre, illetve a színészeknek se okozzon problémát és úgy érzem, ezt sikerült teljesítenem.” 

Az esemény idén is egy nagy színházközösségi, alkotói találkozás volt, amely összeköti a múltat, a jelent és a jövőt. Az idei szakmai zsűri elnöke Vicsek Károly volt, az ő igazgatása alatt indult útjára húsz évvel ezelőtt ez a verseny. A bírálóbizottság tagja volt még Szögi Csaba és Jónás Gabriella is.

Jónás Gabriella elmondta: „Mindhárom írásmű nagyszerűre sikeredett és tényleg nehéz volt dönteni, mert mindegyiknek volt olyan erénye, ami a másikban nem volt meg. Mindegyik valamennyiben különbözött egymástól, ugyanakkor voltak hasonlóságaik is.”

A zsűrinek nehéz dolga volt, amikor a legjobb főszereplőket kellett kiválasztani, mivel a szerzők a drámák karaktereinek majdnem egyforma színpadi jelenlétet szántak. A legjobb férfi mellékszereplő Pongó Gábor, a legjobb férfi főszereplő Németh Attila, a legjobb női mellékszereplő Krizsán Szilvia, a legjobb női főszereplő pedig László Judit. A díjkiosztó után Raffai Ágnes színművésznő ismertette az elmúlt két évadban nyújtott legjobb színészi alakításokért járó Pataki Gyűrű Díj várományosainak névsorát. A jelöltek: Németh Attila, Ozsvár Róbert, Fülöp Tímea, Kucsov Borisz, Pálfi Ervin, László Sándor és Szilágyi Áron. 

Hernyák Zsóka
Drámaíró verseny
Újvidék

Kapcsolódó tartalmak

Most

14:39, Frissítve: 16:36

Kollégium vagy lakás?

Az egyetemi hallgatóknak továbbtanulásuk során számos költséggel kell számolniuk, az egyik ilyen a lakhatási kiadás. Legtöbben a kollégiumot választják annak kedvező ára miatt, de túljelentkezés esetén marad a lakás bérlésének a lehetősége.
12:58, Frissítve: 16:12

Az egész ország az áldozatokra emlékezik

Egy évvel a belgrádi iskolai lövöldözés után az egész ország megemlékezett az áldozatokról. A televízió és rádióműsorok reggel 8:41 perckor megszakították a sugárzást, és egy perces néha csenddel tisztelegtek a lövöldözésben elhunytak emléke előtt.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.