Ugrás a tartalomra

Megemlékezés a Sárga háznál

2021.09.23
11:24
2021.09.23
11:29
Forrás
Pannon RTV
80 évvel ezelőtt a szabadkai Sárga ház épülete igazságtalanságok és kínzások helyszínévé vált - hangzott el a ma megtartott koszorúzáson.

1941-ben ide börtönözték be azokat a lakosokat, akikről úgy vélték, hogy az akkori magyar rendszer ellenségei. Margareta Bašaragin, a Női Tanulmányok és Kutatások képviselője elmondta, hogy közel száz nőt is megkínoztak a ma a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karnak otthont adó épületben. Véleménye szerint fontos, hogy minden év szeptemberében megemlékezzenek az akkori áldozatokról. Dejan Mrkić, a szabadkai Történelmi Levéltár munkatársa szerint embertelen módon kínozták meg a Sárga házban raboskodókat és közülük sokakat ki is végeztek. Hozzátette, hogy 1944/45-ben a bevonuló partizánok szintén itt kínozták áldozataikat.

Sárga ház
Szabadka
kínzás
áldozat

Most

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.