Ugrás a tartalomra

Lezárult a Szarvas Gábor Nyelvművelő Napok rendezvénysorozata (videó)

2016.10.15
17:12
Szarvas Gábor szobrának megkoszorúzásával, kiállításmegnyitóval és tudományos tanácskozással zárult ma Adán a Szarvas Gábor Nyelvművelő Napok idei rendezvénysorozata, amelynek központi témája ezúttal a nyelvi norma volt
Szarvas Gábor szobrának megkoszorúzásával, kiállításmegnyitóval és tudományos tanácskozással zárult ma Adán a Szarvas Gábor Nyelvművelő Napok idei rendezvénysorozata, amelynek központi témája ezúttal a nyelvi norma volt. A Szarvas Gábor adai mellszobránál megtartott koszorúzási ünnepség kezdetén az adai Műszaki Iskola tanulói adtak alkalmi műsort. Lajkó Sára, a Műszaki Iskola igazgatóhelyettese mondott köszöntőt, amelyben kiemelte, Szarvas Gábor fáradhatatlanul küzdött a magyartalanságok, az idegenszerű fordulatok, az erőszakos nyelvújítás és a rosszul alkotott szavak ellen. Lajkó Sára, igazgatóhelyettes, Műszaki Iskola: „Igazi őre volt nyelvünknek, akinek nagysága abból is látszik, hogy a nyelv ügyét közüggyé tette, és minél szélesebb körben a nyelv tisztaságának védelmezését, az anyanyelvi felelősségtudat kialakítását szorgalmazta.” Az ünnepség folytatásában az egybegyűltek megkoszorúzták az adai születésű nyelvész köztéri szobrát is. A koszorúzás után a Szarvas Gábor Könyvtár kiállítótermében ünnepélyes keretek között nyílt meg az Ott látok egy aranyágat – Archaikus népi imáink nyelvi világa című kiállítás. Pomozi Péter, társszerző: „Ezeket, ha elolvassák, a szövegük igyekszik szép lenni, könnyen érthető, a vizuális látvány igyekszik ezzel összhangban lenni, tehát hogy könnyen megszólítsa a ma emberét olyan nyelvi szépségekkel, ami egyáltalán nem tudatosul benne, és ennek olyan történelmi rétegeivel, ami meg végképp nem tudatosul benne.”



A programsorozat folytatásában az adai községháza dísztermében A nyelvi norma címmel tartottak tudományos tanácskozást. Neves hazai és külföldi szakemberek tartottak előadásokat az egybegyűlteknek. Hódi Éva, elnök, Szarvas Gábor Nyelvművelő Egyesület: „Igen kényes és érzékeny téma, mert a nyelvi norma kérdésével kapcsolatban rendkívül sok egymásnak ellentmondó nézet, vélemény, felfogás uralkodik, és úgy gondolom, hogy nincs is igazán olyan tökéletes közegegyezés ebben a kérdésben, illetve módosul a nyelvi normára vonatkozó felfogás.” A szervezők sikeresnek értékelik a Szarvas Gábor Nyelvművelő Napok idei rendezvénysorozatát. Abban bíznak, hogy jövőre még nagyobb érdeklődés mellett tarthatják majd meg a több évtizedes múltra visszatekintő eseménysorozatot.
Szarvas Gábor
rendezvény

Most

17:17, Frissítve: 17:31

Ma kiderül, kik vihetik haza az ajándékokat!

A Közügyek kérdésére csaknem ötszáz válasz érkezett Vajdaság szinte minden részéből. Mai műsorunkban kiderül, hogy ki csobbanhat a családjával Mórahalmon. Nézzék a 18 óra 10 perckor kezdődő műsorunkat.
16:02, Frissítve: 16:33

Fiáker szemlét tartottak Cserépalján

Huszonnyolcadik alkalommal szervezték meg a Cserépaljai Fiáker Szemlét. A Parádés Kocsik és Lovak Nemzetközi Szemléjére a dél-bánáti Cserépaljára egész Szerbia területéről érkeztek a lovas sport kedvelői.
13:46, Frissítve: 16:59

Elstartolt a strandszezon Újvidéken

Ez a strand az egyik legszebb és legrendezettebb strandnak számít a Duna teljes szerbiai szakaszán, amely számos lehetőséget kínál az idelátogatóknak. A szezonális belépőket mától lehet igényelni.
13:34, Frissítve: 13:42

Tornádó söpör végig az USA középső államain

Heves viharok söpörtek végig az Egyesült Államok középső részén kedden kora reggel, órákkal azután, hogy Oklahomában egy tornádó legalább egy ember halálát okozta és két település egy részét elpusztította.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Drágábbak a luxustermékek Szerbiában

Több luxustermék is megdrágult Szerbiában május elsejétől. Keddtől egy doboz cigarettáért is többet kell fizetnie a dohányosoknak, mint eddig. Ami viszont jó hír, hogy az áram és a gáz árának emelkedésétől idén már nem kell tartanunk.