Ugrás a tartalomra

Magyaros ételek főttek Titelen

2021.09.26
15:42
2021.09.26
17:08
Forrás
Pannon RTV
Huszonkét főzőcsapat vett részt a Magyar Konyha Napján, amelyet negyedik alkalommal tartottak meg ma Titelen.

A helybeli magyar művelődési központ szervezésében a részvevők magyar ételek főzésében mérték össze tudásukat, volt pálinka és kalács bemutató, valamint kézműves kiállítás is.

Magyar nótától volt hangos a titeli Tisza-part. A négy és félezer lakosú településen háromszáz magyar él. Az öt éve alakult Titeli Magyar Művelődési Központ próbálja összefogni ezt a kis közösséget.

Latinkić Magda, elnök, Titeli Magyar Művelődési Központ: „Székelykevéről, Torontálvásárhelyről, Temerinből, Nagykikindáról, Szentmihályról, Muzslyáról, Sajkáslakról, Tiszakálmánfalváról – bocsánat, ha valakit kifelejtettem. Az a célom, hogy azért a magyarokat összehozzuk bármilyen módon, és mutassuk meg ott, ahol élünk, hogy ha maréknyi is van belőlünk, hogy létezünk, itt vagyunk.”

A rendezvény vendége volt Hajnal Jenő, aki a Magyar Nemzeti Tanács elnökeként támogatásáról biztosította a titeli magyar közösséget.

Hajnal Jenő, elnök, Magyar Nemzeti Tanács: „Nagyon sokan vállalták a kettős állampolgárságot, sokan el is mentek ennek köszönhetően, de mégis valahol a remény itt maradt. A remény itt maradt, egy olyan nagyon híres középkori, a magyarság szempontjából nagyon jelentős történelmi településen, ahol, ha idejön az ember, akkor mindig azt érzi, hogy felelőssége van, többször kellene és többen kellene ide jönnünk.”

Az ilyen rendezvényeken nem verseny a fontos, hanem a társalgás, barátkozás, ismerkedés. Mindaz, amire most még inkább szüksége van az embereknek.

Kószó Sándor, tag, Rémusz Hagyományápolók Egyesülete, Muzslya: „A RÉMUSZ csapatai részt vesznek Titelen a Magyar Konyha Napon, mert Titel is jár Muzslyára, és jó barátságban vagyunk. És, ami a lényeg, magyar népről van szó, magyar napokról.”

Az egyik legdélebbi magyarlakta településről is érkeztek vendégek. Nem véletlen, hiszen Székelykeve is a Magyar Konyha napjáról ismert sokak számára.

Gáspár Irén, tag, Petőfi Sándor ME, Székelykeve: „Ez a szokás nagyon jó, mert összetartjuk egymást, mint magyarok. Persze vann itt szerbek is, Így egymásra gondolunk és ügyeskedünk, megmutatjuk, hogy mit szeretünk főzni. Fontos a találkozás.”

A titeli magyarok az anyanyelvükön már szinte alig beszélnek. Csak néhány családban hallani magyar szót. Több mint négy évtizede a településen nincs magyar nyelvű oktatás. Nemrég óta anyanyelvápoló magyar órákat tartanak.

Titel
Magyar Konyha Napja

Most

07:46, Frissítve: 07:53

Húsvét másnapját ünneplik az ortodox hívek

Az ortodox húsvéthétfőhöz Szerbiában számos népszokás kötődik. Egyes szokások a mai napig fennmaradtak eredeti formájukban, mások ugyanakkor módosultak, vagy teljesen a feledésbe merültek az ortodox hívek körében.
07:38, Frissítve: 08:13

Ma van Đurđevdan

A Gergely naptár szerint április 24-én, a Juliánusz naptár szerint május 6-án van Szent György napja.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.