Ugrás a tartalomra

A fiatalok körében is terjed a koronavírus - Számukra is fontos az oltakozás

2021.09.28
21:31
2021.09.28
21:53
Forrás
Pannon RTV
Május elején hagyták jóvá Szerbiában a 16 és 17 évesek, illetve a várandós anyák Pfizer/BioNTech vakcinával való oltását.

Ettől fogva a fiatalok és a kismamák is, az első trimesztert követően  felvehették a koronavírus elleni oltóanyagot két adagban, a másodikat három héttel az első után. Majd június közepén a korhatár lejjebb csökkent, ugyanis a Szerb Gyógyszer- és Orvosi Eszközök Ügynöksége jóváhagyta a 12-től 15 éves fiatalok Pfizer vakcinával való oltását is. Ennek ellenére azonban az oltás a fiatalok körében nem igazán vált népszerűvé.

Több mint 11 ezer ember vette fel a koronavírus elleni oltás első adagját Topolya községben, és szinte ugyanannyian a második adagon is túl vannak már. Pillanatnyilag a harmadik dózis után van a legnagyobb érdeklődés, mondták el az illetékesek. Azonban az oltakozás továbbra is az idősebb korosztály körében népszerű, a fiatalabbak, ha nincsenek rákényszerítve, ritkán döntenek mellette.

Kivétel a topolyai Gábor Réka és ikertestvére Enikő. A nyolcadikos lányok a szüleik példájára felvették a koronavírus elleni vakcinát.

A lányok már két Pfizer-vakcina adagot is megkaptak. A koronavírus-járvány minden család életére rányomta a bélyegét. Vita, beszélgetés folyik az helyzetről, a maszkviselésről, az oltakozásról.

A koronavírussal fertőzöttek száma Topolya községben is folyamatosan nő. Míg júliusban és augusztusban nem jegyeztek fertőzöttet, addig szeptemberben naponta átlagosan mintegy tízet. A topolyai Dr. Hadzsy János Egészségházban 550 vizsgálatot végeztek el a hónap elejétől mostanáig. Ebből csaknem 160 bizonyult pozitívnak a koronavírus gyors antigénteszten, 18 súlyos beteget azonnal a Szabadkai Közkórházba szállítottak. A topolyai általános iskolában azonban pillanatnyilag a megszokott rendben folyik az oktatás.

Csakúgy mint Topolya községben, Szabadkán és környékén sem kielégítő az oltási készség. Szabadka Város lakosságának alig 45 százaléka vette fel eddig a koronavírus elleni oltás első adagját. Továbbra is a harmadik adag iránt van a legnagyobb érdeklődés. Szabadka egyetlen oltópontján is leginkább az idősebbek érdeklődnek a vakcináció iránt.

Dr. Bohucki Nebojsa járványügyi szakorvos a hírháttér műsorunkban elmondta: a koronavírus delta variánsa rendkívül fertőzőképes, és a járvány jelenlegi hullámában, a gyerekek között fölöttébb gyorsan terjed. Azonban az oltakozási hajlandóság továbbra is meglehetősen alacsony.

Nagy szükség is van az oltásra, mivel egyre többen kerülnek kórházba. A Szabadkai Közkórház covid-osztályain egyre több fiatalt kezelnek a fertőzés szövődményeivel, figyelmeztetnek az illetékesek. A hétfői adatok szerint 56 koronavírusos fekszik a covid-osztályokon, közülük 12 fertőzött állapota válságos, ők lélegeztető segítségét igénylik. A szabadkai kórház covid-rendelőiben naponta csaknem 50 vizsgálatot végeznek el, általában mintegy 10 beteg szorul kórházi ápolásra. Észak-Bácskában pillanatnyilag mintegy 1500 koronavírussal fertőzöttet számlálnak.

fiatal
koronavírus
Covid
oltás
vakcina

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.