Ugrás a tartalomra

Jelentősen drágulhat a kávé

2021.09.29
12:33
2021.09.29
16:57
Forrás
Pannon RTV
Ma van a kávé világnapja. Szerbiában minden egyes polgár évente átlagosan négy és fél kilogrammnyi kávét fogyaszt el. Most azonban egyre mélyebben a zsebükbe kell majd nyúlniuk a kávé szerelmeseinek. Utánajártunk, hogy miért drágul a kávé?

A mostani drágulás fő oka, hogy Brazíliában komoly terméskiesést okozott a viszontagságos időjárás, de az árat a pandémia is befolyásolta - mondják a szakértők. Szerbiában most még a raktáron lévő áru kerül a boltok polcaira, de októbertől jelentős drágulás várható.

Zajlik a munka az egyik szabadkai kávépörkölő üzemben. Azokat az információkat pedig, hogy a kávé világpiaci ára jelentősen emelkedett a vállalkozás vezetője is megerősítette stábunknak. Nála most még a régi áron lehet kávét vásárolni, de hamarosan ő is drágítani fog, hiszen a változások már Szerbiát is elérték.

Koza Gabriella: „Érezhető már. A problémák nem csak ott jelentkeznek, hogy drágul a kávé ára, hanem a beszállítási költségek is drágulnak. Ebből kifolyólag vonzza magával a további költségeket. Egyelőre még magát a termékárakat nem korrigáltam, viszont az év végéig valószínűleg muszáj lesz, mert ez nem csak a brazil kávéra, hanem mindegyik kávéra érvényes.”

Természetesen a kávézókban is a legnépszerűbb ital maga a kávé. A beszerzési árak növekedésére pedig a vendéglősöknek is reagálniuk kell. És nem csak a kávé drágulása miatt, hiszen a munkaerő is egyre nagyobb költséget igényel.

Piontek József, kávézó tulajdonos:  „Ebből kifolyólag a viszonteladók és azok is, akik behozzák a kávét Szerbiába, azok is emelni fognak és mi, végső felhasználók is emelni fogunk. Rá leszünk kényszerítve, mert nem kis százalékú növekedés lesz, hanem kétszámjegyű növekedés lesz.”

A tulajdonos hozzátette, hogy a vendéglők és kávézók többsége igen nehéz helyzetbe került a koronavírus-járvány miatti korlátozások idején. Bízik abban, hogy azok a szigorítások nem fognak megismétlődni, mert munkásai közül senkit sem szeretne elbocsátani.

kávé
Koza Gabriella
Piontek József

Most

20:54

Kiránduljunk a Fruška gorára!

A hétvégén a hagyományos Fruška gora-i maraton zajlott, pár nappal később pedig már a majálisra készülnek a Fruška Gora Nemzeti Parkban és más kirándulóhelyeken is Újvidék környékén.
19:49, Frissítve: 20:12

A muzslyai nyugdíjasok majálisozása

Muzslyán két nyugdíjas egyesület működik. Együtt több mint háromszáz tagjuk van és közös otthonuk az egyik legmozgalmasabb hely Muzslyán. Így lesz ez május elsején is. Az előkészületek már ma délután elkezdődtek.
18:04, Frissítve: 19:36

Május elsején lép pályára a Spartacus

A pancsovai Železničart fogadja a szabadkai Spartacus labdarúgó klub a szerbiai labdarúgó szuperliga 33. fordulójában. A mérkőzés este fél hétkor kezdődik a Városi Stadionon.
17:40, Frissítve: 17:53

Aki bús szívvel énekelt

Ötven éve, harminc éves korában hunyt el az egyik legnagyobb és legtehetségesebb magyar énekes: Szécsi Pál.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.