Ugrás a tartalomra

Nem vagy egyedül!

2021.10.01
19:33
2021.10.02
07:09
Forrás
Pannon RTV
Október a mellrák elleni küzdelem hónapja. Szabadkán futóversennyel és sétával hívták fel a figyelmet a betegségre. Több mint 150-en gyűltek össze.

Október elsején Európa-szerte 3 kilométeres sétával és 5 kilométeres futással hívják fel a figyelmet a mellrák elleni küzdelem fontosságára. Szabadkán a kiserdő és a városközpont között tették meg a távot a résztvevők, akik elismerő érmet is kaptak a táv teljesítéséért.

Vass Ibolya: „Számunkra nagyon fontos, hogy tudják az emberek, hogy mennyire nagy probléma ez a betegség, amibe én is már taposom az utat 3 éve, el is múlt, és nagyon-nagyon fontos az, hogy lássák az emberek, lássa mindenki, hogy el kell menni szűrésre, mert köztünk van és nagyon sok a beteg.”

Szerbiában évente 4500 nőnél diagnosztizálják ezt a betegséget, amelynek következményeibe 1700-an halnak bele. Szabadkán havonta átlagosan 13 új páciensnél állapítják meg a mellrákot. 2020-ban az Észak-bácskai körzetben 53 nő, édesanya, feleség, kolléganő, barátnő vesztette életét a mellrák következtében.

Ágoston Gabriella, az Egymásért civil szervezet elnökhelyettese kiemelte: „Több mint 150-en  voltak. Azt láttam, hogy csak jönnek és jönnek és igazán nagy örömömre szolgált, hogy ezt a mi közös akciónk iránt ekkora érdeklődés volt, azon a napon, amikor Európa, sőt világszerte futással, sétával hívják fel a figyelmet a betegségre. Szabadkán férfiak is, házaspárok is sétáltak, hiszen a családban mindenhol van érdekelt, vagy van már érintett, vagy még olyan valaki, akinek fel kell hívni a figyelmét, hogy a korai felismerés a legfontosabb.”

A verseny és az akció alapvető célja a megelőzés fontosságára való figyelemfelhívás, valamint hogy támogatást nyújtson azoknak, akik betegek vagy kigyógyultak a mellrákból. A szabadkai rendezvény végén a résztvevők vidáman intettek búcsút a betegségnek.

Egymásért
mellrák
Ágoston Gabriella

Most

20:05, Frissítve: 20:17

Verstappen nyerte a sprintfutamot

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull holland versenyzője nyerte a Forma-1-es Miami Nagydíj szombati sprintfutamát.
19:37, Frissítve: 20:02

Egyre népszerűbb a népművészet az ifjúság körében

Több mint 300 gyermekkel tartották meg a XIII. Dunán innen, Tiszán túl elnevezésű Kárpát-medencei ifjúsági népművészeti tehetségkutató verseny délvidéki elődöntőjét Horgoson. Az eseményt a Bartók Béla Magyar Művelődési Egyesület szervezte meg.
18:52, Frissítve: 19:00

Komoly büntetés a fürdőruhában szaladgálásért

Komoly büntetéssel számolhat az, aki idén nyáron fürdőruhában sétálgat Tivat utcáin. A montenegrói város ugyanis megelégelte azt, hogy a belvárosban egy szál bikiniben vagy fürdőnadrágban járkálnak a turisták.
18:07, Frissítve: 18:19

Újraéledt az asztalitenisz Oromon

A helyi közösség és a vállalatok támogatásával az elkövetkező időszakban a régi iskola épületében mindennap lehetőség adódik a helyieknek arra, hogy kipróbálhassák, megtanulhassák ezt a sportágat, vagy épp versenyeket szervezzenek.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.