Ugrás a tartalomra

Megnyitották a Délvidéki szakmai napot a vadászati kiállításon, Budapesten

2021.10.02
15:14
2021.10.04
15:16
Forrás
Pannon RTV
Bemutatták a vajdasági vadászat múltját, korábbi nagy vadászainkat, szó volt az agarászatról és a sólymászatról is. A szakmai napra mintegy 200 szakmabeli érkezett.

Az eseményen bejelentették: a tervek szerint vadászati múzeumot hoznak létre Vajdaságban.

100 év után újra felcsendült az agarász csárdás, melyet a neves cigány prímás, Piros Józsi jegyzett le 1879-ben Vojnich Jakab földesúr kérésére, és mely a bácskai agarászversenyek jellemző kísérője volt az 1900-as évekig. 6 csárdásból és egy frissesből áll. Most Kelemen Zsolt és bandája adta elő.

A magyar agarak nagyon barátságosak, ők a vadászok nagy segítői. De tudták-e, hogy létezik bácskai agár is. Itt az előadásokon a bácskai agárról is hallhattak az érdeklődők.

Nagy Tibor, előadó, helytörténész: „A magyar agárnak ez egy alfaja, nem túl magas, 70 cm körüli a marmagassága, kockás alakú, tömör jószágról van szó, nem a leggyorsabb, viszont nagyon kitartóak voltak. 12-15-16 percet is ment a nyúl után és el tudta fogni.”

A szakmai napra való felkészülés részeként alakult meg a Vajdasági Magyar Vadászok Társasága. Elnöke, Brindza Lajos a társaság céljait ismertette a program megnyitóján.

Brindza Lajos, alapító-elnök, Vajdasági Magyar Vadászok Társasága: „Tagságunk célja a délvidéki magyar vadászok összefogása, a vadászat mint ősi tevékenység popularizálása rendezvényeken, szakmai napokon keresztül, a vadászetika széles körű terjesztése, a társadalom megismertetése a modern vadászati felfogásokkal.”

Létrehoznak egy Vajdasági Magyar Vadászmúzeumot, mely méltó helyet ad majd gazdag vadászati hagyatékunknak - jelentette be Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség és a Tartományi Képviselőház elnöke: „Nemcsak múzeum volna, hanem egy olyan oktatási központ, ahova kirándulók, turisták, gyerekek jöhetnének, és megismerkedhetnének a múlttal és a jelen kihívásaival. Nevelnénk egymást és őket, hogy hogyan kell együtt élni a természettel, hogy mindenkinek jó legyen.”

A szakmai napra mintegy 200 vajdasági vadász érkezett. Az előadások mellett a Cirkalom táncegyüttes gazdag kulturális programot is biztosított. Szerbia kiállítóstandjánál pedig felszolgáltak vajdasági borokat és pálinkákat, valamint vadhúsból készült finomságokat is.

Budapest
Magyarország
szakmai nap
Vadászati és Természeti Világkiállítás

Kapcsolódó tartalmak

Most

14:52, Frissítve: 16:53

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.