Ugrás a tartalomra

Megtartották a 44. Durindót

2021.10.03
16:08
2021.10.04
07:14
Forrás
Pannon RTV
Tizenkilenc év után ismét a bánáti település adott otthont a vajdasági magyar népzenei együttesek, néptánccsoportok és szólisták legnagyobb délvidéki seregszemléjének. Idén 110 fellépője volt a sorban 44. Durindónak.

Lázas készülődéssel indult a nap az énekesek és zenészek számára. A kishegyesi Rezeda Asszonykórus hat éve próbál heti rendszerességgel. Tagja, Fridrik Júlia el sem tudná képzelni a hétköznapokat népdal nélkül.

„Nagyon szeretem a népdalokat. Nálunk a rádió reggeltől estig szól. Hallgatom a népzenét és más zenét is. Nagyon muzikális vagyok különben, szeretek énekelni és már alig vártuk ezt a napot. A felkészülés során hetente kétszer volt próbánk.”

A produkciók elképzelhetetlenek a díszes viseletek nélkül. A bácskossuthfalvi kórus tagjai színpompás ruhákban léptek színpadra. Tisza-menti népdalokat adtak elő.

Bece Angéla, a bácskossuthfalvi Rezeda Asszonykórus tagja:  „A Rezeda asszonykórus a tánccsoportból alakult, egy bizonyos kor után már átálltunk inkább a népdalcsokorra. Számunkra nagyon fontos, hogy a magyar népdal, a magyar néptánc a közösség építése és folyamatosan közös próbákat, munkákat tartunk.”

A Durindó szentmisével vette kezdetét, majd az ünnepélyes megnyitó következett.

 

A Durindót két év kihagyás után szervezték meg. Sutus Áron a VMMSZ elnöke kiemelte, külön öröm számukra, hogy nagy visszatérői is vannak az idei rendezvénynek.

„Öröm számunkra, hogy újból köszönthetjük a Palánkaiakat. Ők hosszú idő után térnek vissza. Hanák Rigó Ildikó volt az, aki vállalta mentorárlásukat. Mitrovicaiak is, Szávaszendemeteriek is itt vannak és például a Cécó műhelyre nagyon kíváncsiak vagyunk, ők most először mutatkoznak be a Durindón, egy nagyon jó hangulatú bandáról van szó.”

Ezúttal 110 fellépője volt a Durindónak.

 

Durindó
Törökbecse

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.