Ugrás a tartalomra

Régi kézművesmesterségekkel foglalkozó vállalkozásokat támogat a tartomány

2021.10.04
15:29
2021.10.04
16:59
Forrás
Pannon RTV
Művészeti és régi kézművesmesterségekkel foglalkozó vállalkozásokat támogat a tartományi titkárság. Összesen huszonnégy vajdasági vállalkozó részesült a támogatásban. A szerződéseket ma délben osztották ki az újvidéki Iparosotthonban.

Vörös Attila zentai panziótulajdonos nemrég kezdett el régi bútorok felújításával is foglalkozni. A 248 ezer dinár összegű támogatásból ehhez szükséges eszközöket fog vásárolni.

„Mindig nagyobb elánnal tud az ember belevágni, hogyha jön egy ilyen támogatás, mert ekkora összegből az alapfelszerelést az ember meg tudja venni, és hogyha kedv és energia van rá, akkor szépen lehet vele termelni.”

A turistákat nem elég csak Szerbiába hozni, érdekességeket is be kell mutatni nekik, és erre is alkalmasak a régi, helyi mesterségek - mondta Slavko Novaković, az Újvidéki Kisiparosok Egyesületének elnöke.

„Ma a régi mesterségekkel foglalkozók vannak itt, réginek nevezik őket, pedig ezek olyan mesterségek, amelyek nagyon is alkalmazhatóak, különösen a turizmusban, ahogy erről szó volt, és biztosak lehetünk abban, hogy mindannyian befektetünk a turizmusba és a turisztikai kínálat fejlesztésébe.”

Nenad Ivanišević tartományi gazdasági és idegenforgalmi titkár egy olyan jövőbeli törvény fontosságát hangsúlyozta, amely a régi kézművesmesterségeket óvná.

„Itt kiemelek egy fontos dolgot, hogy Szerbiában nincs törvény a régi kézművesmesterségekről, pedig úgy gondolom, ez fontos lenne, így mi, az Újvidéki Kisiparosok Egyesületével és minden érdekelttel együtt elkezdünk dolgozni egy jogalkotási kereten, egy jogalkotási keretjavaslaton, amivel világosan meg tudjuk határozni a munkaerőpiacra vonatkozó fejezeteket, elvégre ez az Európai Unióhoz való csatlakozás egyik része.”

Összesen huszonnégy, a tartomány területén élő, régi kézműves mesterséggel foglalkozó vállalkozó részesült egyszeri, vissza nem térítendő támogatásban. A tartományi titkárság által kiosztott támogatások összértéke 5 millió dinár volt.

kézműves
vállalkozás
tartományi titkár
Nenad Ivanišević

Kapcsolódó tartalmak

Most

18:36

Cápát fogtak Neum közelében

Veszélyeztetett és szigorúan védett cápafaj egy példányát fogott ki a napokban egy helyi horgász az Adriai-tengeren, a bosznia-hercegovinai Neum közelében.
17:58, Frissítve: 18:12

Hszi Csin-ping megérkezett Franciaországba

A kínai elnök Emmanuel Macron francia államfő meghívására érkezett Párizsba, ugyanis a két ország 60 éve lépett diplomáciai kapcsolatba. Hszi Csin-ping franciaországi látogatása után Szerbiába és Magyarországra is ellátogat.
16:01, Frissítve: 16:11

Verstappené a pole pozíció

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője volt a leggyorsabb a Forma-1-es Miami Nagydíj szombati időmérő edzésén, így a vasárnapi futamot ő kezdheti majd az élről.
15:24, Frissítve: 17:44

Kinek a tojása a legkeményebb?

34. alkalommal tartották meg a tojástörő világbajnokságot Mokrinban. A rendezvényt minden évben az ortodox húsvét napján tartják, ahova nem csak Szerbiából, hanem a világ több pontjáról is érkeznek résztvevők.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.