Ugrás a tartalomra

Vajdasági solymászok, agarászok és fegyverek a világkiállításon

2021.10.04
22:00
2021.10.05
07:34
Forrás
Pannon RTV
Délvidéki szakmai napot tartottak szombaton Budapesten, a Vadászati és Természeti Világkiállításon. Óriási érdeklődés kísérte a megnyitó ünnepséget és a szakmai előadásokat is.

De hogy mik is a vajdasági kuriózumok, mik azok a különleges dolgok, melyeket nemzetközi szinten is érdemes megmutatnunk? Soós Georgina, aki szombaton a helyszínen forgatott, összegyűjtötte a legizgalmasabbakat.

Vajdaságban 20-30 ember solymászik, aktívan ennél is kevesebben. Búza Tibor sólyomtelepe, mely Zentánál található, világszerte ismert. Nagyjából 200 madárról gondoskodik. Nem meglepő, hogy a világkiállításon tartott előadását is nagy figyelem övezte.

Nagy Róbert egyedülálló fegyvergyűjteménye Pacséron várja a látogatókat.

Nagy Tibor a vajdasági vadászat történetéről és az agártenyésztésről tartott lebilincselő előadását telt ház kísérte. A közönség soraiban pedig az előadás egyik témáját adó agarak is megbújtak.

Az, hogy Vajdaság önálló, ráadásul rendkívül sikeres szakmai napot tartott egy ilyen nívós rendezvényen, egyértelműen azt mutatja, hogy akar és tud foglalkozni a témával. Persze van hová fejlődni, növelni kell az erdős területeket és a vadállomány méretét is, de a vadászat, ha azt etikusan és hozzáértően művelik, sok jót hozhat, nem csak környezeti, hanem gazdasági és idegenforgalmi téren is.

solymászat
agár
világkiállítás
Budapest
Vadászati és Természeti Világkiállítás

Most

19:17, Frissítve: 19:24

Arany János-érmet kapott Takács Márta

A Magyar Tudományos Akadémia 197. közgyűlésén, Budapesten a külhoni magyar kutatók munkáját elismerő Arany János-érmet vehetett át dr. Takács Márta, a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar rendes egyetemi tanára.
16:43, Frissítve: 18:02

Amikor a bánáti szívósság sző nagy terveket

A majdányi régészeti lelőhelyet, a Dr. Batthyány-Strattmann László Művelődési Egyesület székházát, a törökkanizsai könyvtár épületét és az 1858-ban épült Szent György-plébániatemplomot tekintették meg a VMSZ politikusai.
16:26

Így várja Budapest a kínai elnököt

Belgrádból Budapestre repül a kínai elnök. Hszi Csin-ping péntekig tartó látogatása során kétoldalú politikai, gazdasági és nemzetközi kérdésekről tárgyal Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel és Sulyok Tamás köztársasági elnökkel.
15:19, Frissítve: 17:27

Ahol a kihívásból játék lesz

Labdarúgás, röplabda, sakk – ezekben a kategóriákban mérhették össze tudásukat középiskolás diákok és egyetemi hallgatók Szabadkán. Sportnapot tartottak a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar hallgatói.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Drágábbak a luxustermékek Szerbiában

Több luxustermék is megdrágult Szerbiában május elsejétől. Keddtől egy doboz cigarettáért is többet kell fizetnie a dohányosoknak, mint eddig. Ami viszont jó hír, hogy az áram és a gáz árának emelkedésétől idén már nem kell tartanunk.

Cápát fogtak Neum közelében

Veszélyeztetett és szigorúan védett cápafaj egy példányát fogott ki a napokban egy helyi horgász az Adriai-tengeren, a bosznia-hercegovinai Neum közelében.

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.