Ugrás a tartalomra

„Nemzeti hőseink áldozata nem volt hiábavaló”

2021.10.06
16:53
2021.10.06
18:57
Forrás
Pannon RTV
A vajdasági magyarság a bánáti Eleméren, Kiss Ernő honvédtábornok, aradi vértanú sírjánál, gyászmisével és koszorúzással rótta le kegyeletét az 1848/49-es Forradalom és Szabadságharc hősei előtt.

A megemlékezés gyászmisével kezdődött a Szent Ágoston templomban, melynek kriptájában nyugszik Kiss Ernő. A gyászmisét Német László nagybecskereki megyéspüspök celebrálta, paptestvéreivel. Szöllősi Tibor, temerini plébános és Halász Béla református püspök osztották meg a szabadságharccal kapcsolatos gondolataikat az emlékező gyülekezettel.

Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke: „Az eleméri megemlékezés és az aradi vértanúkra való emlékezés valójában ennek a tájnak, ennek a vidéknek, az itt élő magyarságnak a szülőföldhöz való ragaszkodását, a szülőföldön való harcát példázza és mutatja meg. Hiszen 1848 második felében 1849-ben éppen ezen a tájon folytak a legnagyobb harcok. És az itt élő magyarság sokszor hol menekülve, hol saját talpalatnyi földjét védve érezte meg azt, hogy mit jelent megőrizni a szülőföldnek a szabadságát.”

Kiss Ernő Temesváron született, de sorsa a Délvidékhez kötötte. Birtokai Magyarittabén és Eleméren voltak. A császári hadseregben szolgált, a márciusi események után azonban Kossuthék oldalára állt. Lőpor általi, „kegyes” halálra ítéltek.

Pintér Attila, Magyarország belgrádi nagykövete: „Az volt az egyértelmű célja, hogy megfélemlítse a nemzetet, éppen az ellenkezőt sikerült vele elérni: nem megfélemlítette, hanem éppen összekovácsolta és bátorította eleinket. Hajlamosak vagyunk arról elfeledkezni, hogy elsődlegesen csak a gyászra, a mártíromságra gondolunk, de arra nem, hogy ezeknek a nemzeti hőseinknek az áldozata nem volt hiábavaló.”

Az eleméri emléktemplom melletti, egyházi tulajdonba visszakerült telken egy emlékparkot, emlékmúzeumot terveznek kialakítani.

Jenovay Lajos, a nagybecskereki Petőfi Magyar Művelődési Egyesület elnöke: „Városunk, Nagybecskerek és ez a környéke tulajdonképpen két aradi vértanút is adott, vagyis két aradi vértanú fűződik a városunkhoz. Kiss Ernő, akinek a birtokai itt, Eleméren voltak, ahol ma, most is a központi megemlékezés van. Valamint városunk, Nagybecskerek szülötte Lázár Vilmos, akinek az emléktáblája a nagybecskereki katolikus Székesegyházban van.”

A megemlékezés végén elhelyezték a kegyelet virágait Kiss Ernő szobránál. A templom kriptájában Pintér Attila, Hajnal Jenő és Pásztor Bálint, a VMSZ alelnöke hajtott főt.

Elemér
aradi vértanú
Kiss Ernő
megemlékezés
Hajnal Jenő
Pintér Attila
Jenovay Lajos

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.