Ugrás a tartalomra

„Azokra emlékezünk, akik életüket adták, hogy ma szabadon élhessünk”

2021.10.07
12:57
2021.10.07
21:40
Forrás
Pannon RTV
Az 1848/49-es emlékobeliszk és Schweidel József szobrának megkoszorúzásával emlékeztek meg Zomborban az aradi vértanúkról. A Magyar Polgári Kaszinó udvarán alkalmi műsort is tartottak.

A Szent Kereszt templomban tartott kegyeletadó szentmisével kezdődött a megemlékezés az aradi vértanúkra Zomborban. A koszorúzási ünnepséget a Szent Rókus temetőben álló 1848/49-es emlékobeliszknél tartották, majd fejet hajtottak az első világháborúban elesett katonák sírjainál is, ahol Orosz Attila, bácskai református esperes mondott áldást.

Kapitány Károly történész: „Mindenképpen október hatodika az egész magyarság szempontjából egy kegyeleti nap, hiszen olyan emberekre emlékezünk, akik életüket adták azért, hogy ma szabadon élhetünk, és nem utolsósorban az ő emlékük kötelez is bennünket arra, hogy amíg magyar van e földön, emlékezzünk, így maradnak meg ők is az utókor számára.”

A zomboriak számára külön jelentőséggel bír, hogy az aradi vértanúk között volt városuk szülöttje, Schweidel József is. A Magyar Polgári Kaszinó 1989 óta emlékezik meg folyamatosan a nemzeti ünnepekről.

Karchert Erzsébet, a zombori Magyar Polgári Kaszinó elnöke: „2017-ben állítottuk fel az udvarunkban Schweidel József mellszobrát, és azóta külön büszkék vagyunk erre, és az épületünknek ékessége. A zomboriak mindig is nagyon büszkék voltak, és a Schweidel-kultuszt becsülettel megtartották. Ugyanúgy folytatjuk mi is.”

Sutus Áron, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke kiemelte, fontos a megemlékezés, mert sok fiatalt tud megszólítani, és rámutat, hogy mit jelent a küldetéstudat: „Mit jelent valamit odaadni, valamit odaáldozni egy szent ügyért, egy szentnek vélt és szentnek hitt és szentnek tudott ügyért, amely lehet a haza, lehet a nemzet, lehet a szabadság, és ha ezt a hármat így együtt nézzük, akkor ez jelenti a jövőt, ez jelenti a jelent és a múltból gyökerező értékeket is.”

Az emlékezés virágait a civil egyesületek mellett elhelyezték a helyi önkormányzat, a VMSZ, az MNT és a Szabadkai Magyar Főkonzulátus képviselői.

Zombor
aradi vértanúk
megemlékezés
Schweidel József
Magyar Polgári Kaszinó
Kapitány Károly
Karchert Erzsébet
Sutus Áron

Most

14:39, Frissítve: 16:36

Kollégium vagy lakás?

Az egyetemi hallgatóknak továbbtanulásuk során számos költséggel kell számolniuk, az egyik ilyen a lakhatási kiadás. Legtöbben a kollégiumot választják annak kedvező ára miatt, de túljelentkezés esetén marad a lakás bérlésének a lehetősége.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.