Ugrás a tartalomra

Rendszeresen begyűjtik a hatóságok a migránsokat

2021.10.08
15:32
2021.10.08
16:47
Forrás
Pannon RTV
Rendszeresen begyűjtik, és a szerbiai befogadóközpontokba szállítják a hatóságok az észak-bánáti szerb-magyar-román hármashatárnál feltorlódott illegális bevándorlókat.

Az utánpótlás azonban folyamatos, de a fokozott rendőri jelenlétnek köszönhetően némileg csökkent a Majdány-Rábéra és Oroszlámosra nehezedő migrációs nyomás. A helyiek szerint a hatóság emberei most igyekeznek Majdányon rendet tenni, mert a faluban a hétvégén búcsú lesz.

Nagy a nyüzsgés Majdányon. A migránsok többsége péntek délelőtt az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságától kapott segélycsomagokkal a kezében sétált a település utcáin. Rajtuk kívül Szerbia Menekültügyi és Migrációs Főbiztosságának emberei és a rendőrség is járőrözött a faluban. A helyiek szerint a rendőrség megpróbál minél több illegális bevándorlót elszállítani, a hétvégén megrendezendő búcsú miatt, mivel várhatóan sok elszármazott majdányi ember hazalátogat majd.

Masa József, Majdány: „Múlt héten kétszer is elvitték őket, de ez csak 24 óráig tart. Mert hiába, körbefogták a falut, összeszedték őket, bepakolták őket a sarkon, elvitték őket, ez olyan 1-2 óra körül lehetett, délután 5-kor meg már itt járkáltak az utcán, jött a másik garnitúra.”

Majdány egyetlen kisboltja előtt a szokásos migránstömeg fogadta stábunkat. Napi bevásárlásukat intézték. Egyikük a bolt előtt egy vergődő galambot talált, felvette és elvitte. Közben mindannyian, kisebb-nagyobb csoportokban, az Európai Unió felé vezető útjukat tervezgetik: „Megpróbálok Hollandiába menni. Ott akarok élni. Mert az unokatestvérem is ott él, és ott nagyon jó az élet, az ottani emberek is nagyon jók. Itt viszont nincs élet.”

A hűvösebbre forduló idő ellenére, az állandó rendőri akcióktól tartva a migránsok kisebb-nagyobb csoportokban a Majdány környéki mezőkön és bozótosokban bújnak meg. Többségük már Románia és Magyarország irányába is próbálkozott az EU területére jutni.

A majdányi temető kápolnájának falára szerelt biztosítékdoboz feltörve, ajtaja viszont gondosan becsukva, mert a dobozban éppen a migránsok telefonjai töltődtek.

Kardos Éva Törökkanizsán él, 91 éves édesanyjának majdányi házára pedig a szomszéd vigyáz: „Négyszer betörtek a házba, és többféle módon próbáltunk védekezni. Rácsokat raktunk az ablakokra, de feltörték, belaminátoztuk, de azt is föltörték, és a végén lemezeket vettünk, a lemezek hosszú szögekkel bele vannak az ajtófélfába, az ablakfélfába szögelve, és a szögnek a feje pedig oda van hegesztve a pléhez.”

Ennek köszönhetően már nem tudtak bemenni - mondja az asszony. A Majdányon feltorlódott migránsok többsége szírnek vallja magát, de sok köztük a fekete-afrikai is.

A helyiek elmondása szerint a Majdány előtti Oroszlámos településen is az utóbbi időben egyre nagyobb számban jelennek meg a migránsok, és beköltöznek ott is az elhagyott házakba. Azt is elmondták az oroszlámosiak, hogy egyelőre a helyi lakosságot nem provokálják, viszont gyakoriak az egymás közötti összetűzések. A helyi iskolánál történt legutóbb, állítólag kedden délután egy kisebb incidens, amikor migránsok két kisebb csoportja támadt egymásnak, kések is villantak és állítólag sérültek is voltak.

Majdány
Rábé
migráns

Kapcsolódó tartalmak

Most

14:39, Frissítve: 14:44

Kollégium vagy lakás?

Az egyetemi hallgatóknak továbbtanulásuk során számos költséggel kell számolniuk. A lakhatási kiadások a legmagasabbak. Legtöbben a kollégiumot választják annak kedvező ára miatt, de túljelentkezés esetén marad a lakás bérlésének a lehetősége.
12:58, Frissítve: 13:43

Az egész ország az áldozatokra emlékezik

Egy évvel a belgrádi iskolai lövöldözés után az egész ország megemlékezett az áldozatokról. A televízió és rádióműsorok reggel 8:41 perckor megszakították a sugárzást, és egy perces néha csenddel tisztelegtek a lövöldözésben elhunytak emléke előtt.
09:15, Frissítve: 09:25

A Leverkusen tovább menetel

A Bayer Leverkusen magabiztosan nyerte az AS Róma elleni Európa Liga elődöntő első mérkőzését. A Marseille és az Atalanta döntetlen.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.