Ugrás a tartalomra

Amíg ez a templom áll, lesznek magyarok Maradékon! Őrizzétek ezt a hitet!

2021.10.08
21:35
2021.10.09
07:10
Forrás
Pannon RTV
1918. szeptember 25-én gróf Tisza István, Magyarország miniszterelnöke meglátogatta a szerémségi Maradékot, ahol Kozma Géza református lelkész fogadta őt. Ennek emlékéül nemrég emléktáblát helyeztek el a maradéki református templom falán.

1918. szeptember 25-én Gróf Tisza István, Magyarország miniszterelnöke császári megbízásból járt Szerémségben. A bosnyákokkal és a horvátokkal tárgyalt. Ekkor már bizonyos volt, hogy az első világháború hatalmas veszteségekkel jár majd Magyarország számára.

A szerémségi Maradék a szórványok szórványa – így definiálta a települést Halász Dániel maradéki református lelkipásztor. A kétezer lakost számláló faluban a legutóbbi népszámláláskor ötszázan vallották magukat magyarnak. A faluban a magyar nyelvű oktatás több évtizedre megszűnt, de az utóbbi időben mindent elkezdtek visszaállítani. Jelenleg elsőtől negyedik osztályig van magyar nyelvű oktatás az általános iskolában, és kultúregyesület is működik a faluban.

A templomudvarban nemrég kezdte el működését a magyar óvoda is, melynek épületén hamarosan befejeződnek a munkálatok, és átadhatják azt.

A maradékiak mindennapjairól szóló riportot a Közügyekben nézhetik vissza, amelyben a helyiek Tisza István legendás látogatásáról is mesélnek.

Maradék
szórványmagyarság
templom
Halász Dániel

Most

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.