Ugrás a tartalomra

Mikortól és miért javasolt a várandós nők oltakozása?

2021.10.09
16:17
2021.10.09
18:42
Forrás
Szerbiai RTV
A várandós kismamák már az első trimeszterben is felvehetik a koronavírus elleni Pfizer vakcinát, jelentette ki dr. Ana Mitrović a szerb közmédia reggeli műsorában.

A belgrádi Népfront utcai kórház vezetője elmondta, a múlt héten egy kismama és egy állapotos nő vesztette életét a koronavírus okozta szövődményekben. Egyikük sem volt beoltva. A nőgyógyász véleménye szerint a várandós asszonyok azért félnek jobban az oltástól, mint a koronavírus okozta fertőzéstől, mert a orvosi szakvélemény ebben a kérdésben nem egységes. Sok orvos még ma is ellenzi a védőoltást az ő esetükben. Holott nemcsak a veszélyeztetett terhes anyáknak kéne oltakozniuk, hanem a látszólag egészségeseknek is, hiszen a fertőzés után az állapotuk egyik pillanatról a másikra romolhat. Szervezetük különösen érzékeny a felső légúti fertőzésekre.

A szakember azt is elmondta, hogy az influenza elleni védőoltást is megkaphatják a várandós nők, akár közvetlenül a Pfizer vakcinájának felvétele után.

Dr. Ana Mitrović, a belgrádi Népfront utcai Nappali Kórház vezetője: „Nincs korlátozás. A várandós asszonyok a terhesség első, második és harmadik trimeszterében is felvehetik a vakcinát. Sőt a magzati korban, a terhesség előhaladottságával a súlyos szövődmények kialakulásának is nagyobb a valószínűsége. Az az ajánlás a kismamáknak, hogy a várandósságuk 13. hetétől oltakozhatnak egészen a 28., 30. vagy 32. hétig. Hogy miért? Azért, hogy a koronavírus elleni oltás második adagját még a terhességük alatt felvehessék. Én azt ajánlom, hogy tartsuk magunkat az egyes világszervezetek ajánlatához, hogy a 12. és a 20. hét között vegyék fel az oltást a terhes nők, hogy a legkritikusabb kései második és harmadik trimeszterben védettek legyenek és megfelelő mennyiségű antitesttel rendelkezzenek.”

vakcina
koronavírus
járvány
Dr. Ana Mitrović

Most

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.