Ugrás a tartalomra

Szabadkán kezdődött a felnőttek szakképzése Szerbiában

2021.10.13
17:07
2021.10.13
18:42
Forrás
Pannon RTV
A felnőtt diákok munkagépkezelői és építőipari munkagépkezelői diplomát vehettek át.

Felnőttképzési program zajlik a szabadkai Politechnikai Iskolában. Olyanok vehetnek részt ezen, akik nem fejezték be tanulmányaikat, de szeretnének igazolást a szakképzettségükről. Most a Regionális Hulladéktároló 13 dolgozója vehette át diplomáját.

A 13 oklevelet szerző személy a békovai hulladéktárolóban dolgozik. Tanulmányaikat korábban félbehagyták, így nincs diplomájuk. Az elmúlt 3 hónapban azonban elméleti oktatásban vettek részt, a képzésnek köszönhetően pedig immár a kezükben a papír.

A Politechnikai Iskola volt az első Szerbiában, ahol ez a program megindult. Miloš Blagojević, miniszterhelyettes, Oktatási Minisztérium, Szerbia: „A Politechnikai Iskola ennek a programnak az úttörője. A minisztérium meghozta a törvényi kereteket, harmonizálta a törvényeket, amelyek ezt lehetővé tették.”

A jelentkezők a szakközépiskola elméleti oktatásában vesznek részt, míg a hulladéktárolóban a szakmai, gyakorlati ismereteket sajátítják el. Góli Csilla, kommunális ügyekkel és fejlesztéssel megbízott tag, Városi Tanács, Szabadka: „Amellett, hogy ezáltal összekötődött két nagy projekt, ez ami az oktatással kapcsolatos, a másik pedig a hulladékgazdálkodással, az is az EU delegáció által támogatott projekt. Úgy érzem, hogy ez az egész városnak egy nagyon hasznos kezdeményezése, amikor különböző területek fonódnak össze.”

A most diplomázó személyek korábban már tanultak ebben az iskolában, csak nem fejezték be a képzést. Iso Planić, igazgató, Politechnikai Iskola, Szabadka: „Felnőttoktatás természetesen eddig is létezett, azonban ez a program az oktatási rendszernek nagy előrelépése, előrehaladása. A korábbi tanulmányok elismerése, elfogadása - úgy tűnik - már évek, évtizedek óta hiányzott, főként ezekben az oktatási profilokban.”

A felnőtt diákok munkagépkezelői és építőipari munkagépkezelői diplomát vehettek át. Gligor Gellért, igazgató, Regionális Hulladéktároló és Hulladékgazdálkodási Kft., Szabadka: „A Regionális Hulladéktároló és Hulladékgazdálkodási Kft.-nek alapjába véve a fejlesztés mindennapos. Tehát multidiszciplináris technológiákról beszélünk, és ilyen szempontból a munkások, a munkavállalók is ezekhez a specializált gépekhez most elméleti tudást is kaptak amellett, hogy a pragmatikusság, a gyakorlat napi szinten megvolt számukra.”

A továbbiakban még húsz szerbiai szakközépiskola csatlakozik a programhoz.

felnőttképzés
szakképzés
Szabadka
Politechnikai Iskola
Gligor Gellért
Góli Csilla
Iso Planić
Miloš Blagojević

Most

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.