Ugrás a tartalomra

Aranykorát éli a magyar nemzetpolitika

2021.10.17
11:34
2021.10.17
16:10
Forrás
Pannon RTV
A külhoni magyar újságíróknak köszönhetően elmondható, hogy a magyar nemzetpolitika aranykorát éli jelenleg - mondta Szili Katalin magyar miniszterelnöki megbízott a Külhoni Magyar Újságíró Egyesületek Konvencióján, a magyarországi Tengelicen.

A külhoni magyar újságíró-találkozó második napjának programsorozata egy a konvencióhoz köthető fotókiállítással indult. Székelyföldi magyar fotósok és sajtómunkások Háromszéken készült alkotásait mutatták be.

Huszár Szilamér, sajtószakosztály-vezető, Székelyföldi Magyar Újságírók Egyesülete: „Egyik erénye a képkiállításnak az, hogy annak ellenére, hogy sajtófotósok készítették, nem sajtófotót látunk. Ez köszönhető annak, hogy két kiránduláson készültek a fotók, az egyik kirándulás, történetesen a magyar újságírók Kárpát-medencei konveciójának az Acâș-on megtartott találkozóján készült felvételek.”

A nap további részében előadásokat hallhattak a résztvevő újságírók a magyar nemzet- és szomszédságpolitika témájában. Az előadók között szerepelt a többi között Szilágyi Péter is. A magyar Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztosa előadásában kiemelte, a magyar nemzetpolitika sikerességét nagy mértékben elősegítette a külhoni magyar médiumok munkája is.

„Jó azt látni, hogy kialakult egy viszonylagos egység a Kárpát-medencei magyar médiában, és minden területen, minden régióban kiépültek azok a struktúrák, amelyek alapján tudnak dolgozni a Kárpát-medencében a magyar újságírók, tévések, rádiósok.”

A konvención Szili Katalin magyar miniszterelnöki megbízott, a konvenció fővédnöke kiemelte, a határon túli magyar média képviselői nagyon sokat segítettek abban, hogy mára elmondható legyen az, hogy a magyar nemzetpolitika aranykorát éli.

”A média képviselői azok, akik annak a politikának, amit például a nemzetpolitikában gondolunk, a hírvivői lehetnek, és egy hiteles tájékoztatással elősegíthetik azt, hogy a határon kívül élő magyar közösségeink részben tájékozódjanak, de ugyanakkor hozzánk is eljussanak mindazok a kérdések, amik számukra fontosak.”

A konvenció egy közös beszélgetéssel zárult, ahol a térségek képviselői megosztották egymással a kisebbségi magyar média helyzetét régiójukban. A tanácskozás során kiderült, a Kárpát-medencei kisebbségi magyar újságírók egyik legfontosabb kihívásának a fiatal generációk megszólítása, illetve az utánpótlás problémája bizonyul.

Tengelic
Külhoni Magyar Újságíró Egyesületek Konvenciója
Szilágyi Péter
Szili Katalin
Huszár Szilamér
Székelyföldi Magyar Újságírók Egyesülete

Most

16:43, Frissítve: 18:02

Amikor a bánáti szívósság sző nagy terveket

A majdányi régészeti lelőhelyet, a Dr. Batthyány-Strattmann László Művelődési Egyesület székházát, a törökkanizsai könyvtár épületét és az 1858-ban épült Szent György-plébániatemplomot tekintették meg a VMSZ politikusai.
16:26

Így várja Budapest a kínai elnököt

Belgrádból Budapestre repül a kínai elnök. Hszi Csin-ping péntekig tartó látogatása során kétoldalú politikai, gazdasági és nemzetközi kérdésekről tárgyal Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel és Sulyok Tamás köztársasági elnökkel.
15:19, Frissítve: 17:27

Ahol a kihívásból játék lesz

Labdarúgás, röplabda, sakk – ezekben a kategóriákban mérhették össze tudásukat középiskolás diákok és egyetemi hallgatók Szabadkán. Sportnapot tartottak a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar hallgatói.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Drágábbak a luxustermékek Szerbiában

Több luxustermék is megdrágult Szerbiában május elsejétől. Keddtől egy doboz cigarettáért is többet kell fizetnie a dohányosoknak, mint eddig. Ami viszont jó hír, hogy az áram és a gáz árának emelkedésétől idén már nem kell tartanunk.

Cápát fogtak Neum közelében

Veszélyeztetett és szigorúan védett cápafaj egy példányát fogott ki a napokban egy helyi horgász az Adriai-tengeren, a bosznia-hercegovinai Neum közelében.

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.