Ugrás a tartalomra

A kert gondozása reggelente az első dolga a 107 éves Ilonka néninek

2021.10.17
13:36
2021.10.17
16:41
Forrás
Pannon RTV
Szerényen kell élni, és keményen dolgozni - ezt üzeni a fiataloknak a 107 éves Ilonka néni, aki nemcsak Újvidék, de egész Szerbia legidősebb lakosa.

A helyi Mária Neve Nagytemplomban, szentmise keretében köszöntötték fel születésnapja alkalmából. A mise végén 107 szál rózsát kapott ajándékba.

Ilonka néninek két unokája, négy dédunokája, és egy ükunokája is van. Ritkán látja őket, mert Olaszországban, Londonban, Amszterdamban, Skóciában, és Magyarországon élnek. Egyik unokája, Bali Gábor, Budapestről jött haza, hogy felköszönthesse a százhét éves, ahogy ők nevezik "dédit".

Bali Gábor, Ilonka néni unokája: „Amikor az ember különböző városokban sétál, különböző épületeket lát, ahol ki van írva, hogy mikor alapították, az embernek mindig eszébe jut, hogy, a nagyi az előbb született, mint mielőtt felépítették ezt a műemléket. Mert az száznál szokott besorolás lenni, épület, vagy bármi, hogy műemlék jellegű, úgyhogy ő valójában mindig velünk van, meg mindenki anekdotákat mond a konyháról, négy-öt évvel ezelőtt mikor eljöttünk, az forog, hogy bocsánatot kért, hogy csak egy sütit csinált, mert, hogy fáj a keze, holott ugye vannak fiatalabbak, akik egyet sem csinálnak.”

Ilona néni 1914. október 15-én született Topolyán. Az 1930-as évek elején költözött Újvidékre. Varrónőként dolgozott. Százhét évesen egyedül sétál ki a piacra, főz, és gondozza a virágoskertjét, amire nagyon büszke. A kertben negyvenéves rózsabokrok, és hatvanéves tuja fák is vannak. Ilonka néni minden nap úgy fekszik le, hogy közben végigveszi a másnapi teendőket.

Kovács Ilonka, Újvidék: „Az az első dolgom, ha felkelek, hogy a kertet csinálom. Azt csinálom, kitisztítom, ami elhervadt levagdosnom, mindig van benne mit csinálni, ha akarja az ember, hogy rendben legyen, de én szeretem nagyon, hogy rendben legyen, semmi szemét, semmi ne legyen ott, ami nem oda való.”

A 107 éves Ilonka néni azt üzeni a fiataloknak, hogy próbáljanak meg minél szerényebben élni, és keményen dolgozni. Mint mondja, ő is ezen az értékek szerint éli az életét.

Kovács Ilonka
Újvidék
születésnap

Most

20:05, Frissítve: 20:17

Verstappen nyerte a sprintfutamot

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull holland versenyzője nyerte a Forma-1-es Miami Nagydíj szombati sprintfutamát.
19:37, Frissítve: 20:02

Egyre népszerűbb a népművészet az ifjúság körében

Több mint 300 gyermekkel tartották meg a XIII. Dunán innen, Tiszán túl elnevezésű Kárpát-medencei ifjúsági népművészeti tehetségkutató verseny délvidéki elődöntőjét Horgoson. Az eseményt a Bartók Béla Magyar Művelődési Egyesület szervezte meg.
18:52, Frissítve: 19:00

Komoly büntetés a fürdőruhában szaladgálásért

Komoly büntetéssel számolhat az, aki idén nyáron fürdőruhában sétálgat Tivat utcáin. A montenegrói város ugyanis megelégelte azt, hogy a belvárosban egy szál bikiniben vagy fürdőnadrágban járkálnak a turisták.
18:07, Frissítve: 18:19

Újraéledt az asztalitenisz Oromon

A helyi közösség és a vállalatok támogatásával az elkövetkező időszakban a régi iskola épületében mindennap lehetőség adódik a helyieknek arra, hogy kipróbálhassák, megtanulhassák ezt a sportágat, vagy épp versenyeket szervezzenek.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.