Ugrás a tartalomra

Birtokba vették a tanulók a topolyai diákotthont

2021.10.18
07:26
2021.10.18
16:55
Forrás
Pannon RTV
Megnyitotta kapuját lakói előtt a topolyai diákotthon, beköltözhettek a tanulók.

A három helyi középiskola főként a más községekből érkező diákok számára válhat vonzóvá, ugyanis korszerű kollégiumban lakhatnak ahelyett, hogy mindennap utazniuk kellene.

Mintegy 80 diák költözhetett be vasárnap délután a 102 férőhelyes topolyai kollégiumba. A diákokat konyhával és fürdőszobával ellátott kétágyas szobák várták. Egyébként a topolyai diákotthon felkerült a szerbiai kollégiumok listájára, ami azt jelenti, hogy a pénzelését az oktatási minisztérium meghatározott rendszeren keresztül oldja meg. Ez azt jelenti, hogy a szülőknek az ellátás 20 százalékát kell fedezniük, a többit pedig az állam finanszírozza.

Az óbecsei Pataki Patrik szeptemberben Topolyán lakott egy bérelt szobában. Az édesanya elmondta, ez mintegy 200 euróval nagyobb kiadást jelentett a család havi költségvetésében.

Pataki Kornélia, szülő, Óbecse: „Azt remélem, hogy nem kell neki majd melegíteni az ételt. Bent fog lakni, várja majd a reggeli, vacsora. Ő nem válogatós, úgyhogy azt hiszem, hogy nagyon meg fog felelni neki.”

Édeskáposzta marhahússal, bécsi szelet, csirkecomb krumplipürével, francia- és orosz saláta, gyümölcs, sőt desszert is. Változatos menüvel várja majd lakóit a kollégium két főszakácsa négy segítőjével.

Pataki Patrik, diák, Óbecse: „Nagyon tetszik ez a kolesz egyelőre. Könnyebb, hogy nem kell mindennap utaznom.”

Szenttamásról utazott mindennap a Topolyai Mezőgazdasági Iskolába Móricz Mirella. Most a második emelet egyik szobáját osztja meg egy másik tanulóval. A diákoknak tanuló-, és társalgószobákat is kialakítottak, valamint van televízió és internet is: „A szobák nagyon szépek. Az fantasztikus, hogy csak ketten vagyunk egy szobában. Saját fürdőnk van, szóval tényleg nagyon jó.”

A bentlakók biztonságára és a házirend betartására éjjel-nappal négy nevelő és egy pedagógus felügyel majd. Sőt, a fiatalok két kötelező foglalkozást is választhattak a felkínált ökológia, irodalom, informatika és valamilyen sport közül.

Barna Boglárka, vezető, Topolyai Mezőgazdasági Iskola és Diákotthon: „Igyekeztünk minél több aktivitást felajánlani a diákoknak, különböző szakköröket. Abban a helyzetben vagyunk, hogy a gyerekek délelőtt és délután járnak iskolába, ezért csináltunk egy házirendet, ahol szépen beosztottuk, levezettük, hogy mikor mit lehet csinálni. Itt vannak a nevelők, akik követni fogják őket.”

Szabadkáról, Óbecséről, Szenttamásról, Temerinből és Újvidékről is érkeztek középiskolások a kollégiumba. Még 12 szabad helyre lehet pályázni.

Horváth Zsolt, igazgató, Topolyai Mezőgazdasági Iskola és Diákotthon: „Nagy jelentősége van abban, hogy az iskola fennmaradjon, csakúgy mint a gimnázium, a Sinkovics József Műszaki Középiskola is. Mert mind a három középiskolából jöhetnek ide diákok, pályázhattak és egy páran már be is költöztek a másik két iskolából. A legtöbben a mezőgazdasági iskolából vannak, mert hozzánk jönnek legtöbben más községekből. De várjuk szeretettel a másik két középiskola diákjait is.”

Az igazgató elmondta, a mezőgazdasági iskolában már idén tapasztalható a diákotthon kedvező hatása. Egyes osztályokban megnőtt a tanulók létszáma. Az állategészségügyi technikusi szakirányon például eddig 10-15 magyar diák tanult, idén ez a szám több mint 30-ra emelkedett.

Topolya
diákotthon
topolyai diákotthon
Horváth Zsolt

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.