Ugrás a tartalomra

Az energiaárak emelkedése kihívást jelent a koronavírus okozta világjárvány utáni fellendülésben

2021.10.20
22:03
Forrás
MTI
Az európai uniós tagállamok vezetői a csütörtökön kezdődő tanácskozásukon különös figyelmet fordítanak az energiaárak emelkedésére.

Az ugyanis kihívást jelent a koronavírus okozta világjárvány utáni fellendülésben, és súlyosan érinti az állampolgárokat és a vállalkozásokat - közölte Charles Michel, az Európai Tanács elnöke szerdán, a tagállami vezetőknek küldött meghívólevelében.

Michel a kétnaposra tervezett brüsszeli csúcsértekezlet meghívólevelében arról tájékoztatott, hogy az Európai Bizottság nemrégiben bemutatott, a megemelkedett energiaárak okozta rendkívüli helyzet tagállami kezelését célzó intézkedéscsomagja alapján a tanács tagjai megvizsgálják, mit lehet tenni uniós és nemzeti szinten a leginkább érintettek érdekében rövid- és középtávon.

A tagállami vezetők a csúcstalálkozó pénteki napján megvitatják a koronavírus-járvány okozta helyzetet is. Ezzel kapcsolatban Michel arra figyelmeztetett, hogy a világjárványnak még nincs vége, a járványügyi mutatók több tagállamban is emelkednek. Hangsúlyozta: a védőoltás jelentős előrelépést hozott a járvány elleni küzdelemben, azonban további intézkedésekre van szükség különösen a beoltástól húzódozók meggyőzése, valamint a félretájékoztatás tekintetében. A világjárvány globális felszámolásához nemzetközi szolidaritásra van szükség, és biztosítani, hogy a vakcinák gyorsan eljussanak a leginkább rászoruló országokba - tette hozzá.

Michel elmondta, a vezetők megbeszélést folytatnak az unió kereskedeleméről mint "az EU globális befolyását jelentő leghatékonyabb eszközről". A tanácskozás résztvevői megvitatják, miként lehet még jobban kihasználni a kereskedelem eszközét az elmúlt néhány év tapasztalatainak fényében - közölte.

Tájékoztatása szerint a csúcstalálkozó témái között szerepel a klímaváltozás kérdése is, a megbeszélés előkészíti a november közepén Glasgow-ban, az ENSZ szervezésében tervezett klímakonferencia uniós részvételét. Minden nagy gazdasági szereplőnek nagyratörő célokat kell kitűznie, majd teljesítenie kell az éghajlatváltozás elleni küzdelem finanszírozására vonatkozó kötelezettségvállalásait - jelentette ki.

A tanácskozás pénteki munkanapján a tagállami vezetők a migráció témájával is foglalkoznak majd, és értékelik a júniusi tanácsülés zárónyilatkozatában rögzítettek végrehajtását - tájékoztatott. Az EU külső határait hatékonyan kell ellenőrizni, és támogatni kell az uniós tartózkodásra nem jogosultak visszatérésének megakadályozására irányuló erőfeszítéseket - mondta.

A megbeszélések középpontjában áll továbbá az európai digitális átállás biztosítására irányuló uniós cél is, mellyel kapcsolatban a vezetők további iránymutatást fognak nyújtani a vonatkozó menetrenddel kapcsolatban, beleértve a kiberbiztonságot és az összekapcsoltságot - közölte.

A munkaülés során a vezetők kitérnek a jogállamisággal kapcsolatos közelmúltbeli fejleményekre is - tette hozzá az Európai Tanács elnöke.

EU-csúcs
Charles Michel
energiaár
világjárvány
gazdasági fellendülés

Most

16:02, Frissítve: 16:33

Fiáker szemlét tartottak Cserépalján

Huszonnyolcadik alkalommal szervezték meg a Cserépaljai Fiáker Szemlét. A Parádés Kocsik és Lovak Nemzetközi Szemléjére a dél-bánáti Cserépaljára egész Szerbia területéről érkeztek a lovas sport kedvelői.
13:46, Frissítve: 16:59

Elstartolt a strandszezon Újvidéken

Ez a strand az egyik legszebb és legrendezettebb strandnak számít a Duna teljes szerbiai szakaszán, amely számos lehetőséget kínál az idelátogatóknak. A szezonális belépőket mától lehet igényelni.
13:34, Frissítve: 13:42

Tornádó söpör végig az USA középső államain

Heves viharok söpörtek végig az Egyesült Államok középső részén kedden kora reggel, órákkal azután, hogy Oklahomában egy tornádó legalább egy ember halálát okozta és két település egy részét elpusztította.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Drágábbak a luxustermékek Szerbiában

Több luxustermék is megdrágult Szerbiában május elsejétől. Keddtől egy doboz cigarettáért is többet kell fizetnie a dohányosoknak, mint eddig. Ami viszont jó hír, hogy az áram és a gáz árának emelkedésétől idén már nem kell tartanunk.