Ugrás a tartalomra

Hamarosan teljes pompájában ragyog a kelebiai templom

2021.10.22
21:22
Forrás
Pannon RTV
Néhány napon belül befejeződik a kelebiai templom felújítása. A templom belső javításai és festése mellett a tetőszerkezetet is felújították.

Augusztus végén kezdődött a templom felújítása Kelebián, és már mindenszentek napjára teljesen el fog készülni – mondta ottjártunkkor Paskó Csaba, plébános. A munkások már szétszerelték az állványokat, a festők az utolsó simításokat végzik. Már csak az aranyozott díszítéseket kell befejezniük.

Kovács Erzsébet, nyugalmazott könyvtáros elmondta, hogy a templom 1937-ben lakossági összefogással épült, és most ezzel a felújítással a következő nemzedékek számára is megőrizhetik.

A segítőkész helybeli asszonyok már megkezdték a templom takarítását azokon a részeken, ahol már teljesen befejeződtek a munkálatok. Köztük van Erdélyi Jolán is, aki rendszeresen jár a szentmisékre, és nagyon örül, hogy megszépült a templomuk.

A templom megvilágítása is megújult, amire szintén nagy szükség volt, mert nagyon sötét volt a templom – hangsúlyozta a plébános. Most gondos mérnöki tervezéssel javultak a fényviszonyok, a régi égőket nagy teljesítményű, de kis fogyasztású LED lámpák váltották fel. A magyar kormány jóvoltából hamarosan még egy felújítás lesz a templomban.

A beruházás értéke 10 millió forint, azaz nem egészen 30 ezer euró. A kelebiai templom az elnyerhető legmagasabb összeget kapta meg a templomok felújítására kiírt magyarországi pályázaton, de több más katolikus templom is sikerrel pályázott a Szabadkai Egyházmegyében.

A vajdasági templomfelújításokról Hajnal Jenő MNT elnök nyilatkozott, aki a nemzeti tanács ösztöndíjprogramjáról is beszélt.

Kelebia
templom
Paskó Csaba
Hajnal Jenő

Kapcsolódó tartalmak

Most

16:01, Frissítve: 16:11

Verstappené a pole pozíció

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője volt a leggyorsabb a Forma-1-es Miami Nagydíj szombati időmérő edzésén, így a vasárnapi futamot ő kezdheti majd az élről.
15:24

Kinek a tojása a legkeményebb?

34. alkalommal tartották meg a tojástörő világbajnokságot Mokrinban. A rendezvényt minden évben az ortodox húsvét napján tartják, ahova nem csak Szerbiából, hanem a világ több pontjáról is érkeznek résztvevők.
11:27, Frissítve: 16:09

Húsvéti liturgia Belgrádban

Az ünnepi liturgiát Porfirije szerb pátriárka felkérésére Aleksej püspöki méltóság szolgáltatta a belgrádi Szent Száva-templomban.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.