Ugrás a tartalomra

Felvonták a nemzeti lobogót a magyar Országház előtt

2021.10.23
13:37
2021.10.23
14:52
Forrás
Pannon RTV
Az 1956-os magyar forradalom és szabadságharcra emlékezünk. 65 évvel ezelőtt október 23-án Magyarországon kitört a forradalom az elnyomás ellen, munkások, diákok, polgárok, vagyis az egész társadalom részt vett benne.

Békés tüntetéssel kezdődött, majd fegyveres felkelés bontakozott ki a Rákosi Mátyás nevével összefonódó kommunista diktatúra, illetve a szovjet megszállás ellen. A forradalom végül elbukott.

Katonai tiszteletadással, Kövér László, a magyar Országgyűlés elnöke jelenlétében felvonták a nemzeti lobogót az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulóján szombat délelőtt Budapesten, az Országház előtti Kossuth Lajos téren.

A lobogót a Himnusz hangjaira a honvédség díszegysége vonta fel. Az eseményen közreműködött a Magyar Honvédség központi katonazenekara és a nemzeti lovas díszegység.
    

Az ünnepségen a kormány, katonai és állami szervezetek, valamint a diplomáciai testület képviselői is részt vettek. Több érdeklődő - egyesek magyar zászlóval a kezükben - nézte végig a zászlófelvonást.

A Parlament főlépcsőjének két oldalán az ablakokban 56-os lyukas zászlók lengtek.

A központi programok az Andrássy út és a Bajcsy-Zsilinszky út sarkán folytatódnak. Idén ott mondja el ünnepi beszédét Orbán Viktor magyar miniszterelnök, és oda érkezik majd meg a Műegyetemtől induló Békemenet is.

Az Andrássy út másik végén a DK, a Jobbik, az LMP, a Momentum, a Mindenki Magyarországa Mozgalom, az MSZP és a Párbeszéd közös ellenzéki rendezvényt tart.

Október 23-a az '56-os szabadságharc emléknapja. Kárpát-medence-szerte szerveznek megemlékezéseket az évforduló alkalmából. A vajdasági központi ünnepséget Szabadkán tartják. A Jadran Színpadon 18 órakor kezdődik az ünnepi műsor, amelynek részeként beszédet mond Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke és Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda miniszterhelyettese. Ezt követően a résztvevők ünnepi előadást láthatnak. Az eseményt a Pannon Televízió és a Szabadkai Magyar Rádió élőben közvetíti.

1956-os magyar forradalom és szabadságharc
évforduló
megemlékezés
Budapest
zászlófelvonás

Most

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.