Ugrás a tartalomra

Felújítják a zentai Stevan Sremac Általános Iskolát

2021.10.27
14:46
2021.10.27
16:44
Forrás
Pannon RTV
Az említett és a közelmúltban megújult helyi oktatási intézményeket is megtekintette mások mellett Branko Ružić oktatási miniszter és Vicsek Annamária oktatási államtitkár is.

Az elmúlt időszakban több oktatási intézmény is megújult Zentán. A felújított és felszerelt épületekben színvonalas oktatás folyhat.

Czegledi Rudolf, polgármester: "Itt a kiemelkedő az idén 145 éves Zentai Gimnázium épületének a felújítása, hiszen ott még két másik iskolában megy az oktatás, körülbelül 1000 diákkal naponta, de ugyanilyen fontos az általános iskolák fejlesztése is."

A megújult Thurzó Lajos Általános Iskola a vajdasági magyar oktatásban is nagy szerepet játszik. A távoktatáshoz szükséges tanórák egy részét ott rögzítették.

Vicsek Annamária, oktatási államtitkár: "Azt hiszem, hogy minden, ami elhangzott és minden, amit láttunk a mai nap folyamán, az biztosítja azt az együttműködést és azt az összefogást, ami a magyar tannyelvű oktatásnak a támogatása, nem csak az infrastruktúra terén, hanem a Magyar Nemzeti Tanács jelenlétével a jövőben is biztosítani kívánjuk az oktatás fejlesztését."

A találkozón dr. Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség köztársasági parlamenti frakcióvezetője kiemelte, hogy folyamatos és jó az együttműködés az oktatási minisztérium és a zentai önkormányzat között.

"A zentaiak pontosan tudják, hogy ez az iskola, ahol most vagyunk, a Thurzó Lajos Általános Iskola milyen állapotban volt néhány évvel ezelőtt. Utolsókból lesznek az elsők, igaz, hogy itt kronológiailag a legrégebbi iskoláról van szó, de a legrosszabb állapotban volt két évvel ezelőttig."

Az elmúlt négy-öt évben jelentős infrastrukturális beruházások történtek az oktatás terén Zenta községben - emelte ki az oktatási miniszter.

Branko Ružić, oktatási miniszter: "Ez a befektetés az Állami Beruházási Iroda részéről a Zentai Gimnáziumba 270 millió dinárt tett ki, amihez a magyar állam 50 millió dinárral járult hozzá. Ennek az iskolának a felújítására az iroda 270 millió dinárt, a Magyar Nemzeti Tanács pedig további 20 vagy 10 millió dinárt adott a felszerelésekre. Emellett bejártuk a Stevan Sremac Általános Iskolát, amely egy újabb szükségre mutat rá, tehát szintén felújításra vár."

A találkozón elhangzott, hogy a Stevan Sremac Általános Iskola felújításához szükséges tervdokumentáció már novemberben elkészülhet.

iskola
felújítás
Zenta
Branko Ružić

Most

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.