Ugrás a tartalomra

Népzenészeknek szóló továbbképzés Zentán (videó)

2017.01.04
16:28
A népzenéről szól az új év első hete a zentai székhelyű Vajdasági Magyar Művelődési Intézetben
A népzenéről szól az új év első hete a zentai székhelyű Vajdasági Magyar Művelődési Intézetben. Ma délelőtt kezdődött ugyanis az a továbbképzés-sorozat, amelyet vonós és húros hangszereken, valamint citerán játszó népzenészek számára szerveztek. Muzsikaszótól volt hangos a zentai Alkotóház. A képzésre kezdők, valamint tapasztalt népzenészek is jelentkeztek. Cseszák Zsombor, cimbalmos, Óbecse: „Az okos ember igyekszik ezeket kihasználni, ráadásul most lesz módom cimbalmostól is tanulni, mert nemrég kezdtem el cimbalmon tanulni, és ezt a lehetőséget szeretném kihasználni.” A résztvevők a magyarországi Bürkös Zenekar tagjaitól sajátíthatták el a szatmári népzene alapjait. Dezsőházi Tamás, prímás, Bürkös Zenekar: „Igazából nem is egy tanítás ez, hanem együttmuzsikálás volt ez a mai nap, meg elsősorban az ismerkedés, megismerjük egymást, ki hogyan muzsikál, ki mit hozott otthonról.”



A képzésre Vajdaság minden területéről érkeztek tanulni vágyó zenészek, akik valamennyien a saját hangszerüknek megfelelő oktatásban vehettek részt. Juhász Gyula, népzenei munkatárs, VMMI: „Harmincan jelentkeztek, több mint harmincan, Vajdaság egész területéről, északról, Szabadkáról, Hajdújárás, Kelebia, Temerinből vannak, Maradékról, a környező falvakból, Óbecséről sokan vannak. Hegedűsök vannak, brácsások, cimbalmosok és nagybőgősök.” A képzéssorozat keretében január 6-án és 7-én a citerások számára tartanak előadásokat a vajdasági és a magyarországi tanárok és előadóművészek.
Zenta
VMMI
továbbképzés
népzenészek

Kapcsolódó tartalmak

Most

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.