Ugrás a tartalomra

Délvidék 1941-től 1944-ig, más szemmel

2021.10.30
13:02
2021.10.30
16:22
Forrás
Pannon RTV
Közös szakmai konferenciát szervezett Újvidéken a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete és a Vajdasági Magyar Helytörténeti Társaság.

Az eseményen szerbiai és külföldi történészek vettek részt, illetve tartottak előadásokat. A konferencia témája Délvidék 1941-től 1944-ig volt.

Surányi Roland, a Vajdasági Magyar Helytörténeti Társaság elnöke: „Az elmúlt 80 évben számtalan alkalommal kutatták és bemutatták ennek az időszaknak az eseményeit, de ez többnyire abban csúcsosodott ki, hogy a két fél lényegében hogyan irtotta egymást, és igazából ennek szeretnénk pontot tenni a végére, és egy újabb módon bemutatni ezt a második világháborús eseményt, amelynek az egész világra nagy hatása volt és bemutatni azt, hogy nem csak gyilkolás volt ebben az időszakban, hanem azért egy elég gazdag társadalmi élet is folyt a visszacsatolt Bácskában.”

Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete
Vajdasági Magyar Helytörténeti Társaság
Délvidék
Surányi Roland

Most

09:25, Frissítve: 09:31

Hajrágóllal magyar győzelem és feljutás

A magyar jégkorong-válogatott végletekig izgalmas mérkőzésen, 2 perc 51 másodperccel a vége előtt ütött Papp Kristóf góllal 2-1-re legyőzte a szlovén együttest a bolzanói divízió I/A-világbajnokság szombati zárásán.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.