Ugrás a tartalomra

A magyar beszállításnak köszönhetően stabilizálták a gázellátást

2021.11.01
14:14
2021.11.01
17:37
Forrás
Magyar Szó
Leállt az orosz gázszállítás Bulgárián keresztül Szerbiába és Magyarországra csőtörés miatt ma hajnalban - közölte a bolgár gázhálózat-üzemeltető Bulgartransgaz.

A cég közleménye szerint a vezeték az északnyugat-bulgáriai Vetrino település közelében tört el. Bulgária továbbítja gázvezeték-hálózatán keresztül az orosz földgázt Szerbiába és Magyarországra.

A Bulgartransgaz beszámolója szerint hajnali 2 órakor tört el a vezeték, ami miatt Románia felé is leállt a gáztovábbítás, ami azonban részben már újraindult reggel 7 órakor. A meghibásodás csak anyagi kárt okozott, és a bolgár gázhálózat-üzemeltető nagy erőkkel folytatja a hiba elhárítását.

A 021.rs értesülése szerint ennek következménye, hogy az Újvidéki Távfűtőművek Közvállalat reggel 6 óra óta nem tudja biztosítani a fűtést, hidegek a fűtőtestek.

Ma reggel Szerbia ötmillió köbméter gázt importált Magyarországról. Ezt Dušan Bajatović nyilatkozta, hozzátéve, hogy a magyar beszállításnak köszönhetően 16 órától stabilizálták a gázellátást.

A Srbijagas igazgatója hozzátette, amennyiben szükséges, holnap is sor kerülhet egy hasonló, sürgősségi gázbehozatalra, mivel még nem tudni pontosan, mikor fejeződik be a bulgáriai gázvezetékrendszer javítása.

„Visszaállítjuk a rendszert teljes egészében, minden paraméter tekintetében, tehát minden fogyasztó részére. Tehát a háztartásoknak, az ipari fogyasztóknak és a kisvállalkozóknak. Ugyanezt lehetőségünk van megtenni holnap is, ha kell, mert ebben a pillanatban nincsenek pontos adataink, mikor fejezik be a meghibásodás helyreállítását a gázvezeték bolgár szakaszán.”

gáz
gázszállítás
Oroszország
hibásodás
Újvidék
fűtés

Kapcsolódó tartalmak

Most

18:36

Cápát fogtak Neum közelében

Veszélyeztetett és szigorúan védett cápafaj egy példányát fogott ki a napokban egy helyi horgász az Adriai-tengeren, a bosznia-hercegovinai Neum közelében.
17:58, Frissítve: 18:12

Hszi Csin-ping megérkezett Franciaországba

A kínai elnök Emmanuel Macron francia államfő meghívására érkezett Párizsba, ugyanis a két ország 60 éve lépett diplomáciai kapcsolatba. Hszi Csin-ping franciaországi látogatása után Szerbiába és Magyarországra is ellátogat.
16:01, Frissítve: 16:11

Verstappené a pole pozíció

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője volt a leggyorsabb a Forma-1-es Miami Nagydíj szombati időmérő edzésén, így a vasárnapi futamot ő kezdheti majd az élről.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.